Imagini inedite cu ultimul nobil sticlar din Romania, la lucru, la targul de la Universitate! Uite cum se nasc figurinele!

De: Cancan
Publicat: 07/12/2012 | 23:00

“Sunt printre ultimii sticlari, au mai ramas doar cateva fabricute care fac sticlarie la cuptor. Dar eu fac sticlarie care se ridica la rangul de arta, cred ca sunt singurul din tara care mai face asta”, ne-a povestit cu durere in suflet, Alexandru Rotar, sticlar prelucrator la flacara, meserie dobandita din tata-n fiu.

Tot el ne-a povestit ca se trage dintr-o familie veche de sticlari, care in jurul anului 1600 lucrau sticla la prima fabrica din Romania, de la Porumbacu de Sus.

“Sunt descendent al unor familii de sticlari din Transilvania! Cred ca este cea mai frumoasa si cea mai grea meserie din lume. Meseria au adus-o sasii, iar atunci au venit si meseriasi din Boemia si Venetia. Atunci, in 1624, s-a facut si primul cristal romanesc. Pe vremuri, intre anii 1600 – 1800 tranzactiile cu sticla erau platite in aur”, ne-a mai povestit sticlarul, in timp ce pregatea un calut. El ne-a mai explicat ca acum tinerii nici daca vor, nu mai au cum sa invete aceasta meserie, fiindca nu mai exista scoli de sticlarie.

Alexandru Rotaru isi aduce aminte ca el nu a invatat aceasta meserie! “Am stat zilnic ani de-a randul langa un sas si am furat aceasta arta de la el. Nu este o meserie pe care poti sa o inveti, ci trebuie sa o furi. Pe vremuri eram printre primele cinci tari din lume in sticlarie”, ne-a mai explicat nobilul sticlar.
 

Una dintre piesele de care este mandru este o table de sah de 60 pe 90 de centimetri, la care a lucrat o luna jumatate, iar piesele sunt lucrate, bineinteles manual, in stil Brancusi. O astfel de oprera de arta este evaluata la 1.000 de euro. El recunoaste ca vinde mai mult in alte tari, precum Germania, la noi vinde doar fleacuri marunte. (Alex Saulea)
 

This browser does not support the video element.