Imagini în premieră. Ce s-a întâmplat la Secţia de Pediatrie invadată de gândaci. E absolut fabulos!

De: Cancan
Publicat: 03/12/2017 | 23:11

Implicând mii de oameni, Anamaria şi-a concentrat eforturile spre Secţia de Pediatrie – Boli Infecţioase, care arăta, literalmente ca după un bombardament, cu mobilier arhaic şi ruginit, cu pereţi mucegăiţi şi toalete infecte. Practic, această parte a spitalului, unde sunt trataţi copiii, se află în stare critică de peste 24 de ani.

Un semnal de alarmă a fost tras în urmă cu câteva luni, când mămicile micilor pacienţi care au fost internaţi acolo şi care au stat chiar şi câte trei într-un pat ruginit, au protestat public şi le-au cerut autorităţilor să se implice urgent. (CITEŞTE AICI: Declaraţii exclusive. I-a ”creat” pe Smiley, Halep şi Gigi Becali. A câştigat 10.000 € la ”Românii au Talent”, dar azi… ”Trăiesc de pe o zi pe alta!”)

„Zburau goangele de pe dulap, prin paturi”

Ca să scape de gândaci, aproape că au dărâmat pereţii

De altfel, CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA,  a relatat, AICI, cum copiii sunt nevoiţi să doarmă în saloane care colcăie de gândaci şi a prezentat imagini înfiorătoare, surprinse de mama unui copil internat acolo.

„Intrând în salonul 7, când am aprins becul, zburau goangele de pe dulap, prin paturi… a doua seară, joi noaptea, erau pe chiuvetă, prin sertare la dulapuri, la copiii, prin pereţi, pe la uşă, pe la geamuri, circulau goangele într-o veselie”, spunea Mariana Stanca, mama care a filmat grozăvia.

Femeia a povestit că, noaptea, gândacii veneau cu zecile, spre disperarea copiilor şi a părinţilor. 

„Copilul, joi seară, la ora 11 stătea pe hol că nu voia să intre în salon, că îi era frică de gândaci. Am mai avut un băieţel de 11 ani în salon şi când a văzut goangele în sertarul de la dulăpiorul lui de la pat a vomitat, i s-a făcut greaţă. Copilul ăla nu a mâncat mai nimic cât a fost internat! Doar la insistenţele mele a băut nişte ceai şi a mâncat biscuiţi”, a spus ea.

Mariana Stanca a adăugat că nici după externare copilul ei nu şi-a revenit din şoc. „Copilul şi acuma îmi spune: Hai mama cu mine la baie, că mi-e frică de gonge! El tot caută goangele. I-am spus că nu avem acasă goange, că mama face curat tot timpul, dar lui tot îi e frică de goange. Sper să îi treacă fobia asta de gongi şi să nu mai avem problema asta”, a mai povestit femeia. (NU RATA, AICI: Au alungat-o din România şi… O naistă din Târgovişte a devenit celebră în întreaga Europă)

Chiar dacă managerul Spitalului şi-a dat demisia, iar conducerea Consiliului Judeţean a promis că se va implica, timpul a trecut şi secţia spitalicească a rămas la fel de infectă.

„A fost important să scoatem gândacii şi şoarecii din secţie”

Secţia renovată rivalizează cu spitalele private

“Am şi prins perioada în care erau foarte multe epidemii, ulterior am asistat la protestul mamelor care se plângeau de condiţiile triste din spital şi ne-am gândit ce putem să facem pentru comunitate. Aşa s-a născut proiectul «Cu drag, pentru vitor»”, a povestit Anamaria Nyeki Popa, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Până la urmă, salvarea a venit de la comunitate, după ce Anamaria a reuşit să implice în acest proiect de renovare a întregii secţii mii de voluntari şi zeci de companii private, care au donat bani şi produse însumând, până acum, peste 110.000 de euro. „A fost important să scoatem gândacii şi şoarecii din secţie”, a mai mărturisit Anamaria.

În vârstă de doar 29 de ani şi proaspăt căsătorită, Anamaria îşi dedică timpul proiectelor sociale, ea fiind preşedintele Asociaţiei Cetatea Voluntarilor, un ONG care îşi concentrează resursele pentru a-i ajuta pe semenii din proximitate.

“Noi am strâns, în bani, aproximativ, 70.000 de euro, donaţii şi sponsorizări, şi am primit bunuri de aproximativ 45.000 de euro. Mai nevoie de 45.000 de euro”, mai spune Anamaria. (VEZI AICI: Povestea cutremurătoare a unui bogătaş din Lugoj. L-a visat pe Arsenie Boca, şi-a donat întreaga avere şi…)

Tinerii s-au săturat să aştepte „minuni”

Proiectul nu este încă finalizat, fiind nevoie de încă 45.000 de euro

Energia degajată de Anamaria a condus spre acest loc şi alţi tineri care s-au săturat să aştepte minunile promise de autorităţi. Este şi cazul arhitectului de interior Cristina Bordoiu, voluntar în acest proiect. “Mi-am dorit foarte mult să îi ajut şi pentru că îmi place, dar şi de ciudă, pentru că, dacă nu ne implicăm noi, nu se va schimba nimic, trec generaţii şi o să fie acelaşi dezastru în spitale. Eu i-am ajutat cu atmosfera, decorul, mobilarea… Ne-a fost dificil pentru că locaţia nu e conformă cu normativele, trebuie să rămânem cu acelaşi număr de locuri, trebuie să găsim soluţii să nu mai doarmă mamele pe scaune…”, spune Cristina.

Astfel, prin implicarea unor tineri de toată isprava, Etajul I al Secţiei de Boli Infecţioase Copii, din Spitalul Judeţean din Arad, va arăta aşa cum ar fi trebui să arate dintotdeauna: decent! 

Pentru reuşita acestui proiect, Anamaria Nyeki Popa a primit, de curând, şi tilul de „Cea mai bună campanie de atragere de fonduri a unui ONG mic, din România”. Munca tinerilor voluntari nu se termină, însă, pentru că ei continuă să organizeze campanii de strângere de fonduri pentru a renova şi parterul secţiei spitaliceşti. Donaţii se pot face şi prin SMS, la numărul 8847 (4 euro/SMS). (NU RATA, AICI: În urmă cu 32 de ani, l-a declarat mort la naştere, iar azi… E uluitor ce s-a întâmplat cu un copil abandonat de mamă în maternitate)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

ALIN TERENTE