Imagini exclusive cu Victor Ponta, în pelerinaj pe Muntele Athos
Victor Ponta se pregătește intens pentru alegerile europarlamentare care vor avea loc pe data de 26 mai 2019. Dar, până atunci, liderul Pro România a simțit nevoia unui puternic contact spiritual și a ajuns pe muntele Athos, în pelerinaj, într-un loc interzis femeilor. CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă oferă câteva fotografii realizate în timpul acestui pelerinaj.
Inițial, imagini cu Victor Ponta – aflat într-o biserică a unei mănăstiri de pe muntele Athos – au fost prezentate la România TV, de către Victor Ciutacu. Fostul premier al României a recunoscut că se află pe muntele Athos. Mai mult, Victor Ponta a și glumit, transmițându-i lui Ciutacu – conform stiripesurse.ro. – că a fost ”filmat” chiar de românii prezenți, la rândul lor, pe muntele Athos.
Victor Ponta: ”Cred în Dumnezeu”
Premierul Victor Ponta nu s-a ferit, niciodată, să vorbească în termeni expliciți despre credinţă şi religie: „Cred în Dumnezeu, dar dincolo de acest lucru eu cred foarte mult în faptul că societatea românească a anului 2014 are nevoie de promovarea valorilor specifice religiei, nu doar ortodoxe, de a-ţi iubi aproapele, de a nu face rău, de a nu minţi, a nu fura. Cred că e nevoie ca religia să fie o materie facultativă în şcoli. Religia e o contrapondere la ce văd copiii în şcoli, în societate, la violenţă şi la lucruri negative”, a declarat liderul Pro România la un moment dat.
Victor Ponta a trecut și poarta Schitului Prodromu
În timpul pelerinajului, Victor Ponta a ajuns și la Schitul Prodromu, singurul schit românesc de pe Athos. Schitul Prodromu (adică al Înaintemergătorului) este cel mai cunoscut loc de nevoinţă al monahilor români din Sfântul Munte Athos. Aşezământul se află la capătul răsăritean al peninsulei Athos, în zona pustnicească numită Vigla, între Marea Egee, la răsărit, şi vârful Athonului, la apus, conform doxologia.ro.
La Schitul Prodromu se află și icoane făcătoare de minuni. Icoana Maicii Domnului „Apărătoarea de foc” a scăpat de multe ori schitul de incendiu. În fiecare an se face agheasmă și procesiune cu această sfântă icoană. În vistieria schitului se mai află şi icoana Maicii Domnului „Înainte Vestitoarea”, apoi icoana Maicii Domnului „Ctitoriţa”. În vechiul Paraclis al schitului cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” se găsesc icoana Sfintei Treimi și icoana Sfântului Ioan Botezătorul, ce a fost îmbrăcată în argint în anul 1853 de către Grigorie Al. Ghica, domnitorul Moldovei.
Despre Muntele Athos
Muntele Athos sau Atos (Sfântul Munte) este un munte (2.033 m) și o peninsulă (cu lungimea de 60 km și o lățime ce variază între 8 și 12 km. Se află în nord-estul Greciei, în regiunea grecească Macedonia Centrală, acolo unde își au locul 20 de mănăstiri, 12 schituri și o mulțime de chilii călugărești ortodoxe, în care trăiesc mai mult de 1500 de monahi ortodocși.
Aproximativ jumătate dintre mănăstiri sunt conservatoare, urmând un regulament strict în privința disciplinei și postului. Regiunea este autonomă din punct de vedere administrativ, alcătuind un stat monastic cu capitala la Kareia, în greacă Καρυές, iar în transcriere cu alfabet latin, Karyes.