Au trecut mai bine de şapte ani de la moartea regretatului poet Adrian Păunescu, dar familia şi prietenii apropiaţi nu l-au uitat. Şi, în cele mai importante momente din an, aceştia merg la mormântul artistului ca să-i aducă un omagiu sau să se reculeagă. Aşa s-a întâmplat şi în prima zi de Crăciun, când fiul scriitorului şi câţiva apropiaţi au vizitat locul în care maestrul îşi doarme somnul de veci. CANCAN.ro site-ul numărul 1 din România vă prezintă imagini în exclusivitate cu "ofranda" lăsată de unul dintre oamenii care au avut un loc special în inima lui Adrian Păunescu. (VEZI ŞI: Lupta pentru averea lui Adrian Păunescu pare fără sfârşit! Moştenitorii poetului se bat în justiţie de şapte ani)
În fotografiile făcute de Crăciun la mormântul lui Adrian Păunescu se observă că locul de veci a fost „îmbrăcat” în straie de iarnă: mai multe crengi de brad au acoperit pământul negru şi îngheţat, iar peste ele au fost aşezate câteva ghivece cu crizanteme. De asemenea, de cruce au fost sprijinite două poze plastifiate în care apare regretatul poet, iar o beteală argintie întregeşte „aranjamentul”. După cum puteţi observa, pe fotografia din stânga este scris titlul unei cărţi a lui Adrian Păunescu, respectiv: “Cartea Cărţilor de Poezie”, iar pe cealaltă, un citat din regretatul poet: “Numesc suferinţa poporului meu şi supravieţuirea lui ROMÂNIADA”.
„Ofrandele” lăsate la mormânt de apropiaţii scriitorului, printre care şi fiul său, Andrei, sunt un număr special din “Flacăra lui Adrian Păunescu”, două garoafe roşii şi o candelă care pare că a fost aprinsă de curând.
Pe prima pagină a cunoscutei reviste a fost publicat “Colindul celui fără ţară”, scris de regretatul artist. Acestea sunt versurile aşternute pe hârtie, cu ani buni în urmă, de Adrian Păunescu:
“Unde-ai fi şi unde te-ai tot duce / Cât ai fi de rău sau cât de bun, / Că mai crezi sau nu mai crezi în cruce / Cel mai greu îţi este de Crăciun.
Când se strâng străinii pe la case / Şi aprind lumini în pomii lor, / Ţi se face mare frig în oase / Şi de ţară ţi se face dor.
Cumpără-ţi un cântec de pe piaţă / Şi-o să-ţi cadă nendoios cu tronc, / Şi-ai să-l ţii cu tine-ntreaga viaţă / Imigrant and very tragic song.
Bate vântul, bate dinspre ţară, / Suflă-n răni cu sare şi pelin, / Bate vântul şi te-nchide-afară, / Rudele în vizită nu vin.
Uite, Anul Nou cu dor de casă / Cum e ea, mai bună sau mai rea, / Amintirea-n pace nu te lasă / Pân-la comă în zadar vei bea.
Poţi să ţii şi două, trei neveste / Ştii prea bine, toţi suntem la fel, /Însă ţara numai una este / Emigrant atât de singurel.
Mori aici şi nimeni nu te-aude / Dar visează tot ce-ţi e pe plac, / Că te bărbiereşti si pleci la rude / Şi găseşti pe masă cozonac.
Bate vântul plin de dor de ţară / Ţi se face dintr-o dată rău, /Bate vântul şi te-nchide-afară, /Nu ştii ce să faci cu trupul tău.
Nu e mare lucru, ştii prea bine / Alţii mese mai bogate pot, / Dar un simţământ e viu în tine / Că acasă e mai mult ca tot.
Din puţinul lor, ai tăi vor face / Tot ce pot să fie fericiţi, / Să petreacă-n linişte şi pace / Să mai râdă şi să bea un şpriţ.
Unde-ai fi şi orice-ai fi, bătrâne, / Parcă dorul şalele ţi-a frânt, / Şi atât din tot îţi mai rămâne / Să te-aşezi cu faţa la pământ
Şi să plângi când toţi în sărbătoare / Hohotesc de parcă te-ar sfida, / Şi să plângi durerea ta ce-a mare / Şi să plângi de dor de ţara ta.”