Cunoscut şi citit de milioane de oameni, Mihai Eminescu a rămas în sufletele românilor drept cel mai important poet din toate timpurile. De fiecare dată, la comemorarea „Luceafărului” poeziei româneşti, se adună foarte mulţi oameni din întreaga ţară. Pe 15 ianuarie, se împlinesc 168 de ani de la naşterea lui Eminescu. CANCAN.RO, SITE-UL NR 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă, în exclusivitate, ce a apărut la locul de veci al poetului, în prima zi a anului. (VEZI ŞI: 20.000 de euro un loc de veci lângă Eminescu)
Marele poet şi-a dat ultima suflare la data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4:00 dimineaţa, după ce, la începutul anului, boala sa devenise tot mai violentă. Mihai Eminescu avea să se stingă din viaţă în casa de sănătate a doctorului Şuţu, situată pe Stada Plantelor, din Bucureşti. (CITEŞTE ŞI: Totul despre moartea misterioasă a geniului Mihai Eminescu)
Mormântul lui Mihai Eminescu, aflat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu, între locurile de veci ale lui Mihail Sadovenau şi Traian Săvulescu, este vizitat zilnic de cei care îi iubesc poeziile. Oamenii i-au împodobit cavoul cu sute de flori, lumânări şi scrisori. Nu este zi în care mormântul lui Eminescu să nu fie vizitat de cineva, care vine fie să se reculeagă, fie să-i aducă un omagiu marelui poet. (NU RATA, PE CANCAN.RO, SITE-UL NR 1 DIN ROMÂNIA: Femeile care l-au făcut celebru pe Mihai Eminescu! De la pasiunile trecătoare, la marea iubire a poetului)
Mihai Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei. Pe cruce este un basorelief şi, mai jos, are drept epitaf o strofă din „Nu voi mormânt bogat”:
Atotştiutoarea,
Deasupra-mi crengi de tei
Să-şi scuture floarea.
Ne mai fiind pribeag
De-atunci înainte
Aduceri aminte
M-or troieni cu drag”.
Monumentul propriu-zis, adică medalionul de bronz sculptat de I. Georgescu, a costat 5.000 lei, soclul de beton al grilajului a fost 190 de lei, 816 lei a costat grilajul din fier forjat şi 88,15 lei au fost folosiţi cu corespondenţa şi cheltuieli cu trăsura la cimitirul Bellu, potrivit consemnărilor făcute de secretarului comitetului, Al. Chibici-Revneanul. Astfel, s-a construit un soclu din piatră pe care s-a montat un medalion din bronz cu chipul poetului , opera sculptorului Ioan Georgescu. Monumentul din piatră a fost realizat după planul lui Lecomte de Nouy şi este inscripţionat cu:,,Mihail Eminescu- 15 ianuarie 1850- 15 iunie 1889”. (VEZI ŞI: Imagini exclusive! Ce i-a adus fiul la mormânt lui Adrian Păunescu în prima zi de Crăciun)