O pacientă internată la Spitalul Județean Ploiești prezintă într-un filmare condițiile în care oamenii suspecți de Covid-19 stau să își aștepte rezultatele, care foarte rar vin în 24 de ore, câteodată poate dura și trei zile.
Femeia suspectă de coronavirus prezintă calvarul prin care trec cei care nu mai au loc în paturi și trebuie să doarmă pe scaune, pe holuri, în timp ce gândacii își fac apariția.
Pacienta susține că că este colegă de salon cu o altă femeie care prezintă simptome accentuate specifice infectării cu SARS-Cov-2, dar care nu primește tratamentul corespunzător deoarece încă nu este gata testul de coronavirus, scrie Campinatv.ro.
Citește și: Coronavirus în România 25 iulie. Alarmant! 15 morți și 1.284 de infectări în ultimele 24 de ore
„Sunt o pacientă internată în secția COVID, să-i spun așa, de la Spitalul Județean de Urgență. Sunt contact direct al soțului care este confirmat ca fiind infectat cu noul coronavirus și care se află internat la Spitalul CFR din Ploiești de câteva zile.
Eu m-am izolat la domiciliu, inițial, dar apoi, când am constatat că am rămas fără gust și miros, am sunat la 112, iar ambulanța m-a adus direct la Spitalul Județean de Urgență. Am fost internată joi dimineață, mi s-au prelevat probe pentru testul COVID, dar nu se știe când va veni rezultatul.
Soțul meu a primit rezultatul testului după câteva zile, nu 24 de ore așa cum știam noi că se face. O altă pacientă, pe care am găsit-o în salon, a făcut testul în urmă cu cinci zile și nici acum nu a primit rezultatul. Are febră, dureri de cap, transpiră abundent, tușește, dar cu toate acestea nu i s-a administrat niciun fel de tratament pentru că… nu au venit rezultatele testului”, povestește pacienta internată la SJU Ploiești.
Pacienta prezintă simptome ușoare de infectare cu noul coronavirus și, asemeni, colegei de salon, care, însă, se simte mult mai rău, nu primește deocamdată tratament: „Am întrebat asistentele dacă nu pot beneficia de un tratament preventiv, așa cum se dă la Spitalul CFR, până vin rezultatele testului, dar mi s-a spus că nu. Când am întrebat în cât timp voi primi rezultatul testului, mi s-a răspuns că durează și până la 72 de ore, poate chiar și mai mult!”.
„Este greu de crezut ce se întâmplă aici, nu aș fi crezut dacă nu aș fi văzut cu ochii mei realitatea, iar despre condițiile în care suntem ținuți, sunt greu de descris în cuvinte”, mai relatează pacienta care este suspectă de infectare cu SARS-CoV-2.
Pacienții așteaptă dormind pe scaunele din sala de așteptare și câte 72 de ore pentru a primi un pat. „Se pare că eu am avut noroc că am stat doar câteva ore pe scaunul acela, pentru că cealaltă pacientă, acum colega mea de salon, a stat trei zile pe scaun până s-a eliberat un pat. Oricum, oriunde am sta, totul e un focar de infecție, iar izolarea sau distanțarea nu există în acest spital.
Baia nu are ușă, gândaci sunt peste tot, pe pat nu există lenjerie, nu ai nici măcar un cearceaf cu care să te învelești sau o pernă pe care să pui capul.
Un pat metalic, rece, peste care sunt puse niște scânduri, iar pe scânduri un plastic și un așa-zis cearceaf de unică folosință. Cum să dormim pe scânduri?! E un chin noaptea, nu reușim deloc să ne odihnim! Mi se pare inuman!
Sunt și pacienți care dorm pe holuri, pe scaune, pe bănci, îmbrăcați așa cum au venit de acasă și cu sacoșele cu lucruri lângă ei. Este foarte trist! Cum să mai pleci acasă sănătos dintr-un astfel de spital?!”, mai reltează aceasta.
În cursul zilei de vineri, 24 iulie, în cadrul Spitalului Județean Ploiești a fost raportat un focar de coronavirus după ce aproximativ 80 de angajați au fost diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus. La nivelul județului Prahova au fost înregistrate 1.431 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, 108 fiind confirmate doar în ultimele 24 de ore, în timp ce la nivel național a fost raportat un nou record de 1.284 de noi infectări.
„Suntem pe creștere cu Prahova, în fiecare zi din ce în ce mai multe cazuri, pacienții se adresează acestei untiăți, nu au unde merge mai departe în acest județ, e singurul loc unde pot veni cu simtomatologie acută și suntem obligați să îi tratăm ca urgențe și să îi recoltăm și așteptând chiar și 48 de ore până la obținerea rezultatului PCR”, a declarat Violeta Tănase, UPU Ploiești.