De 1 Decembrie românii de pretutindeni sunt uniți de același sentimente de dragoste pentru România. Cu ocazia Zilei Naționale, astăzi se desfăşoară, în Piața Arcului de Triumf din București, parada militară 2024. Evenimentul grandios organizat an de an, a adus şi de această dată peste 2.000 de militari și specialiști din diverse structuri ale statului roman precum Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne sau Serviciul Român de Informații. CANCAN.RO vă prezintă informaţii şi imagini exclusive!
UPDATE: Franța a venit cu celebrele tancuri de luptă Leclerc, blindate 8×8 și obuzierul autopropulsat Caesar, iar Belgia, Portugalia și Polonia prezintă fiecare ce transportoare blindate de luptă din dotare.
UPDATE: Printre noutățile din acest an se numără și zborul dronelor Bayraktar, achiziționate recent de Armata Română din Turcia, care vor survola Arcul de Triumf.
UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Parada Militară din Piața Arcul de Triumf după ce a votat pentru alegerile parlamentare. Iohannis a fost întâmpinat de Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.
Duminică, 1 Decembrie capitala găzduieşte o serie de evenimente menite să celebreze aşa cum se cuvine Ziua Națională a României. La eveniment românii pot urmări aproximativ 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Administrația Națională a Penitenciarelor și Autoritatea Vamală Română.
Alături de militarii români vor defila și 240 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Albania, Belgia, Republica Cehă, Croația, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Spania, SUA, Turcia și militari din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Detașamentele străine cuprind 21 mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă.
Românii de pretutindeni sărbătoresc pe 1 Decembrie Ziua Națională a României. Această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria țării noastre. La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea. La 1 decembrie 1918, se decide, astfel, în unanimitate, unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.
Alegătorii români sunt chemați la urne duminică, de Ziua Națională a României, pentru a alege senatorii și deputații care vor alcătui noul Parlament al României. Aproximativ 19.000 de secții de votare vor fi organizate în România, iar alte 950 sunt deschise în străinătate, pentru votul diasporei, care ține două zile.