Imagini de arhiva cu “stramosii” pompierilor bucuresteni! Uite cum aparau orasul de incendii in secolele trecute!
Prima jumatate a secolului al XIX-lea a reprezentat o perioada prolifica in dezvoltarea Capitalei, construindu-se un numar mare de cladiri si edificii publice. In orasul aflat in continua extindere, zilnic aveau loc incendii, care se soldau cu pagube semnificative.
De aceea, domnitorul de atunci, Gheorghe Bibescu, a considerat ca este necesara infiintarea unui serviciu public de pompieri in Bucuresti. Drept urmare, la 8 ianuarie 1844 pune in dezbaterea Adunarii Obstesti proiectul de organizare a unui serviciu public de pompieri. Astfel, la 18 august 1844 ia fiinta prima formatiune de pompieri din Bucuresti, structura militara nou creata dovedind din plin utilitatea inca din primii ani ai existentei sale.
Un secol mai tarziu, in data de 10 mai 1933, in semn de recunostinta pentru devotamentul si curajul cu care si-au desfasurat activitatea in slujba comunitatii, regele Carol al II-lea a conferit Drapelul de lupta Companiei de Pompieri Bucuresti. Astazi, la 169 de ani de la fiintare a pompierilor militari bucuresteni, membrii Familiei Regale vor oferi in mod onorific Drapelul de Lupta inspectorului sef al ISU Bucuresti, o rememorare a activitatii ce a avut loc acum 80 de ani (10 mai 1933).
De asemenea, ziua de 18 august a fost stabilita, incepand cu anul 2013, ziua oficiala a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Dealu Spirii” al Municipiului Bucuresti, data cu prilejul careia se comemoreaza si sarbatoreste infiintarea serviciului public de pompieri din Capitala.
Sambata, toate subunitatile de pompieri vor putea fi vizitate de bucuresteni, in intervalul 9.00-19.00, inclusiv Detasamentul Mihai Voda, unde va avea loc aceasta ceremonie. (A.S.) (Sursa foto ISU Bucuresti)