Imagini cu cea mai mare felină din Europa, surprinse în România! Cum a fost filmat animalul care e scump la vedere

Publicat: 28/06/2024 | 14:17
Sursa foto: Captură video Youtube Romsilva

Regia Națională a Pădurilor-Romsilva a publicat imagini cu o hârjoneală între doi râși tineri. În filmulețul surprins de unul dintre angajații instituției se observă cum cele două animale se luptă din greu și niciunul nu cedează. Videoclipul a adunat o mulțime de reacții din partea oamenilor care au fost surprinși să vadă aceste creaturi rare. 

Constantin Cazac, angajat la Ocolul Silvic Vatra Dornei din cadrul Direcției Silvice Suceava, a surprins imagini rare cu doi râși care se luptă în mijlocul unui drum forestier. Ulterior, reprezentanții Romsilva au făcut filmulețul public

„Imaginile extrem de rare și frumoase cu cei doi râși tineri care își măsoară forțele au fost surprinse de către colegul nostru Constantin Cazac la Ocolul Silvic Vatra Dornei din cadrul Direcției Silvice Suceava.”, au scris cei de la Romsilva în descrierea filmulețului de pe Youtube.

Citește și: O FEMEIE A CREZUT CĂ SALVEAZĂ UN CÂINE, DAR A TRĂIT UN ADEVĂRAT COȘMAR CÂND A AJUNS ACASĂ. CE CREATURĂ LUASE, DE FAPT, DE PE MARGINEA DRUMULUI. „ESTE PUȚIN AGITAT”

Râsul este cea mai felină din Europa

Reprezentanții Romsilva au informat că râsul este cea mai mare felină din Europa, fiind un prădător foarte discret. De asemenea, este un animal care foarte rar poate fi văzut în libertate. Important de precizat este că prezența acestuia poate fi considerat un indicator al unui ecosistem sănătos și echilibrat.

„Cea mai mare felină din Europa, râsul este un prădător foarte discret, rar văzut în libertate. Trăiește în libertate circa 17 ani, iar prezența acestuia este un indicator al unui ecosistem sănătos și echilibrat.

Râșii se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate, putând face salturi mari. Au auzul și mirosul foarte fin și au o vedere foarte bună, inclusiv nocturnă, când de multe ori iese la vânătoare, acesta fiind un vânător solitar.”, au mai precizat reprezentanții Romsilva.

În Europa trăiesc circa 9.000 – 10.000 de râși, al treilea animal prădător, după urs și lup. Dintre aceștia, în jur de 1.200 – 1.500 de râși trăiesc în pădurile de pe teritoriul României, figurând pe lista animalelor strict protejate.

Direcția Silvică Suceava administrează, prin intermediul celor 24 de ocoale silvice, peste 270.000 de hectare păduri de stat. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

Citește și: CAZ BIZAR ÎN CĂLĂRAȘI! UN LEMUR A FOST FURAT DE LA GRĂDINA ZOOLOGICĂ. UNDE A FOST GĂSIT ANIMALUL

This browser does not support the video element.