Imaginea cutremurătoare a fetei de 14 ani care avea să moară la scurt timp! Adevărul a ieșit la iveală 75 de ani mai târziu

Publicat: 14/05/2018 | 11:21

Marina Amaral este un artist digital a cărui pasiune este istoria. El a prelucrat, în ultimii trei ani, poze alb-negru din timpul Holocaustului. Cutremurătoare este povestea fetei de 14 ani care a fost fotografiată de un soldat neamț, cu doar puțin timp înainte de a fi omorâtă. Amaral a scos la lumină trecutul tragic al Czeslawa Kwola, adolescent care s-a stins în lagărul de exterminare.

„Mi-a fost greu să o privesc în ochi, ținând cont de ce s-a întâmplat cu ea”, a declarat Amaral pentru Bored Panda. „Am vrut să-i dau Czeslawei ocazia sș-și spună povestea dincolo de moarte, aceeași ca a multor victime”, a mai spus acesta.

„Este mai usor să te empatizezi cu acești oameni, când îi vezi în culori. Înțelegem prin ce au trecut milioane de suflete, când vedem rănile de pe fața ei, tăietura de la buză, sângele uscat. Holocaustul nu a început cu execuțiile în masă. Holocaustul a început cu retorica urii”, a completat artista.

Fotografiile din lagăr au fost realizate de Wilhelm Basse, cunoscut drept „celebrul fotograf al lagărului de concentrare de la Auschwitz”.

„Îmi amintesc fotografia cu acea prizonieră”, a povestit Basse într-un interviu. „Era atât de tânără, era un copil. Când a ajuns în lagăr, nu înțelegea nimic din ce i se spunea. O femeie Kapo (supraveghetor din rândul prizonierilor) a bătut-o cu un băț peste față. A plâns, dar nu a putut face nimic. Înainte de a face fotografia, această fată și-a uscat lacrimile și sângele de la buza crăpată. Drept să vă spun, am simțit că am fost chiar eu lovit, dar nu am putut interveni, aș fi fost ucis pe loc”, a mai spus acesta.

Fata a murit la scurt timp după acea fotografie, ca multe alte sute de mii de tinere în lagărele de concentrare naziste.

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult