O lege le va fi de folos multor români! Ilie Bolojan a semnat decretul! Ce presupune actul normativ? Vor fi modificate substanțial unele reglementări! Vă prezentăm cele mai noi informații!
Pe 25 martie 2025, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat un decret care sancționează adoptarea unei legi ce modifică substanțial reglementările legate de administrarea pajiștilor permanente și adaugă noi reglementări în Legea fondului financiar din 1991.
Modificările au un impact direct asupra proprietarilor și utilizatorilor de terenuri agricole, având implicații semnificative asupra accesului acestora la fonduri europene pentru agricultură.
Prin decretul semnat, președintele Ilie Bolojan a aprobat o modificare a articolului 10 din Ordonanța de Urgență nr. 34/2013, care reglementează organizarea și administrarea pajiștilor permanente, precum și complementarea Legii Fondului Financiar nr. 18/1991. Astfel, vor fi impuse noi obligații pentru persoanele fizice și juridice care dețin sau folosesc aceste terenuri, mai ales în contextul accesării fondurilor europene destinate sectorului agricol.
Conform noii legislații, de la începutul anului 2025, proprietarii de pajiști vor fi obligați să mențină o încărcătură minimă de 0,3 unități vitale pe metrul pătrat (UVM/ha) pe durata pășunatului, pentru a putea beneficia de plăți pe suprafață din fondurile europene. Aceste măsuri au ca scop garantarea unei utilizări sustenabile a terenurilor și a resurselor naturale, conform normelor europene.
De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2026, aplicarea amenajamentelor pastorale va deveni obligatorie. Fiecare consiliu local va trebui să întocmească un astfel de plan pentru pajiștile aflate pe teritoriul său administrativ, pentru a proteja mediul și a asigura o gestionare responsabilă a acestora.
Una dintre principalele măsuri favorabile fermierilor este prelungirea cu încă un an a termenului pentru realizarea amenajamentelor pastorale, astfel încât aceștia să poată continua să acceseze subvențiile pentru pășuni în 2025.
Este important de precizat faptul că UDMR a susținut această măsură, având în vedere dificultățile întâmpinate de autoritățile locale în implementarea reglementărilor. Aceste dificultăți au dus la amânarea aplicării amenajamentelor pastorale încă din 2018.
Citește și: Cum arăta Ilie Bolojan în tinerețe? Imagini rare cu președintele interimar al României