IGPR:În perioada 2016-2018 au fost înregistrate 6200 cazuri de viol și peste 10.000 de tâlhării
În perioada 2016-2018 au fost înregistrare 6230 cazuri de viol și 10.744 de tâlhării, potrivit datelor IGPR comunicate de fostul ministru de Interne, Carmen Dan, în luna martie, într-o interpelare a deputatului USR Moșteanu. Statisticile arată o scădere a numărului de violuri în ultimii doi ani.
Astfel, în 2016 s-au înregistrat 2.169 viol și 3.875 tâlhărie, potrivit datelor centralizate din tabelul IGPR, comunicat de fostul ministru de Interne, Carmen Dan, într-o interpelare adresată de deputatul USR Ionuț Moșteanu privind siguranța cetățeanului.
Statisticile arată, pentru anul 2017, că au fost înregistrate la IGPR 2.062 cazuri de viol și 3648 cazuri de tâlhărie.
Spre deosebire de anii precedenți, în 2018 statisticile prezentate de Inspectoratul General al Poliției Române arată o scădere a cazurilor de viol și tâlhărie. Așadar, anul trecut au fost înregistrate 1.999 cazuri de viol și 3.221 dosare pentru tâlhărie. Cu 170 mai puține dosare pentru viol față de anul 2016 și cu 654 mai puține cazuri de tâlhărie.
Pedepsele pentru viol sunt prevăzute în articolul 218 din Codul pneal, iar cele de tâlhărie în articolele 233, 234, 236.
Potrivit articolului 218 din Codul penal, „Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise în condiţiile alin. (1)”.
De asenmenea, „pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi atunci când: victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;victima este rudă în linie directă, frate sau soră; victima este un minor; fapta a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice; fapta a avut ca urmare vătămarea corporală; fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună. Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 18 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.
Articolul 233 din Codul penal arată că: „furtul săvârşit prin întrebuinţarea de violenţe sau ameninţări ori prin punerea victimei în stare de inconştienţă sau neputinţă de a se apăra, precum şi furtul urmat de întrebuinţarea unor astfel de mijloace pentru păstrarea bunului furat sau pentru înlăturarea urmelor infracţiunii ori pentru ca făptuitorul să-şi asigure scăparea se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.
Statisticile cazurilor de viol și tâlhărie din perioada 2016-1018 sunt prezentate în tabelul transmis de Inspectoratul General al Poliției Române către Ministerul de Interne. Fostul ministru Carmen Dan a prezentat datele ca răspuns al unei interpelări trimise de către deputatul USR Ionuț Moșteanu. Răspunsul a venit în luna martie a acestui an.