Idee genială pentru mâncarea rămasă după sărbători. Cum eviți risipa alimentară
Sărbătorile de iarnă sunt, pentru mulți români, o perioadă dedicată bucuriei în familie, meselor festive și vizitelor oaspeților dragi. Gospodinele se întrec în prepararea unor meniuri bogate, cu feluri diverse de mâncare, de la aperitive sofisticate până la deserturi tradiționale. În entuziasmul lor, însă, multe persoane gătesc mai mult decât este necesar. Rezultatul? După plecarea invitaților și încheierea petrecerilor, frigiderul rămâne plin cu alimente care, dacă nu sunt gestionate cu grijă, riscă să ajungă la coșul de gunoi. Iată cum poți evita risipa alimentară, potrivit evz.ro.
Pentru a preveni risipa alimentară, există soluții ingenioase și practice care te ajută să reutilizezi mâncarea rămasă. Nu doar că vei economisi bani, dar vei contribui și la protejarea mediului.
CITEȘTE ȘI: Câte grame de mezeluri ar trebui să mâncăm zilnic, de Sărbători, potrivit medicilor nutriționiști
Cum să eviți risipa alimentară după sărbători
Alimentele congelate: o soluție la îndemână
Una dintre cele mai eficiente metode este congelarea alimentelor. Mezelurile, brânzeturile, legumele și chiar fripturile pot fi păstrate în condiții optime la congelator pentru o perioadă mai lungă. Astfel, acestea vor fi disponibile oricând pentru a pregăti o masă rapidă și delicioasă.
Pâinea, cozonacul sau checurile rămase pot fi și ele congelate în pungi ermetice. Când dorești să le consumi, scoate-le din congelator, stropește-le cu puțin lapte și încălzește-le în cuptor timp de câteva minute – vor fi la fel de proaspete ca în prima zi.
Transformă resturile în preparate noi
Mâncărurile rămase pot deveni ingredientele perfecte pentru rețete noi. De exemplu, legumele pot fi integrate într-o supă cremă, o salată proaspătă sau o tartă sărată. Mezelurile și brânzeturile sunt ideale pentru pizza sau checuri aperitiv. Astfel, vei da un nou scop alimentelor și vei evita risipa.
CITEȘTE CONTINUAREA AICI