Ibric versus expresor – cine castiga?
Cea mai apriga lupta a diminetilor adormite se duce intre doi adversari puternici ai somnului: ibricul de cafea si expresorul. Care are cele mai multe sanse sa produca rapid o bautura delicioasa, care o face mai aromata si pe care ar trebui sa te bazezi de acum inainte? Citeste-le argumentele si decide castigatorul!
Runda 1: Istoria
Pentru ca orice lupta incepe cu povestea din spate, in care fiecare adversar isi demonstreaza originile si motivul pentru care e iubit de public, nici cand vine vorba de ibric si de expresoare lucrurile nu trebuie luate usor.
Ibricul provine ca termen din limba turca: „ibrik” are la turci in plus si sensurile de cana sau ulcior. Turcii, care au ramas in istorie ca adevaratii maestri ai cafelei, obisnuiau sa prepare iubita bautura la nisip: ibricul era pus pe o tava mare, plina cu nisip, asezata pe carbuni incinsi. Nisipul ajuta la distributia uniforma a caldurii pe toată suprafata de contact a ibricului, adica procesul de care se ocupa in zilele noastre aragazul. Pregatirea cafelei nu se facea nici atunci cu una cu doua, fiind un adevarat ritual, de la macinare pana la fierbere, separarea caimacului si servire. Ibricul era cel care dadea un aer aproape mistic, de ceremonie, la fel ca in cazul ceaiului preparat de japonezi cu grija.
Expresorul nu are atata vechime in spate, pentru ca nu a aparut ca prim instrument de preparare a cafelei, ci ca aparat care sa faca intregul proces mai usor. Prototipul ii este atribuit lui Angelo Moriondo din Torino, Italia, care a primit in 1884 un brevet pentru “noi utilaje cu abur pentru confectionarea economica si instantanee de cafea sub forma de bautura”. Aparatul folosea doua boilere separate – unul ce incalzea apa, impingand-o ulterior printr-un strat de cafea, celalalt producea abur care sa duca la capat intreaga procedura. Ulterior, Luigi Bezzera a transformat cele doua compartimente intr-unul singur, care se dovedea astfel mai eficient. Partea proasta era ca nu exista posibilitatea de a controla temperatura si presiunea din interior, insa rapiditatea prepararii compensa asta cu siguranta.
Desiderio Pavoni a cumparat in 1903 patentul lui Bezzera si l-a dezvoltat, inventand valva de presiune, ce nu permitea bauturii sa stropeasca atunci cand iesea cu presiune din aparat. Singurul minus – presiunea aburului. In 1906, la Expozitia de la Milano, expresorul a fost prezentat pentru prima data publicului larg si a avut mare succes, cel putin in Italia. Francesco Illy, nascut la Timisoara, a patentat in 1935 primul aparat automat de cafea, ce inlocuia apa presurizata cu abur. Aparatul se numea „Illetta” – ca sotia inventatorului. Ultimele modernizari aduse expresorului au fost facute in 1950, de italianul Ernest Valente, ce a automatizat complet procesul, inventand astfel primul expresor automat.
Astfel, datorita unor italieni inventivi, dintre care unul chiar de origine romana, am ajuns astazi sa putem alege sa ne preparam cafeaua nu doar la ibric, ci si la expresor sau cafetiera. Dupa prima runda, cea legata de origini, e greu de zis care varianta iese castigatoare: prima are in spate o istorie mai veche si mai romantata, a doua presupune multi inventatori dibaci si iubitori de cafea, care si-au dorit sa simplifice procesul.
Runda 2: Aroma
Cei mai multi iubitori ai cafelei preparate in stil clasic spun ca aceasta e cea mai aromata si ca pregatind-o la ibric poti alege intensitatea ideala, astfel incat bautura sa fie exact asa cum ti-o doresti. Exista pe internet zeci de retete, fiecare promitandu-ti rezultatul cel mai bun, caimacul fix cum trebuie si taria de care ai nevoie pentru o intreaga zi. Pe de alta parte, daca iti scapa un pas, e posibil sa nu te mai poti bucura de cafeaua perfecta.
Aici expresorul castiga teren: e o solutie ideala de a obtine de fiecare data aceeasi aroma, avand posibilitatea sa alegi prin simpla apasare a unui buton intensitatea si modul in care vrei sa fie preparata – espresso simplu, cappuccino sau latte machiatto. Un expressor automat sau unul pe baza de capsule te vor ajuta sa bei mereu cafelele asa cum iti sunt pe plac. Runda a doua inclina prin urmare catre expresor.
Runda 3: Viteza de preparare
Ei bine, aici castigul vine destul de usor, pentru ca unul dintre concurenti il invinge pe celalalt prin knock out! Este vorba, evident, de expresor: cafeaua este gata in doi timpi si trei miscari, fara ca tu sa mai ai ceva suplimentar de facut. Spre deosebire de ibric, unde ai de urmat un mic ritual si de supravegheat apa care sta sa fiarba, expresorul se asigura ca ai o bautura delicioasa la indemana in doar cateva secunde.
Desi ibricul pare sa fi pierdut batalia de azi, tu poti cel mai bine sa decizi ce aparat alegi pentru bucataria ta, astfel incat sa obtii intotdeauna cea mai gustoasa cafea.