Ironie. Zlatan Ibrahimovici l-a adus in Malmo pe Luciano Moggi, pe seama caruia a glumit fara oprire George Parvan, (Malmo) Fostul sef al celor de la Juventus Torino si cunoscut impresar, Luciano Moggi, face valuri oriunde s-ar afla. Cu putin timp in urma, a fost in Malmo un cunoscut fotbalist localnic. Este voba de Zlatan Ibrahimovici. Fostul varf al celor de la Ajax si Juventus, acum la Inter, a fost insotit in vacanta de Luciano Moggi, fostul sau impresar si sef la Torino. Binecunoscut din scandalul „calciopoli”, care a zguduit fotbalul din Italia si din intreaga lume. Vanzoleala care a dus, in final, la retrogradarea „Batranei Doamne”. Pus permanent pe sotii, Zlatan l-a plimbat peste tot pe Moggi. L-a prezentat ca pe un potent om de afaceri, ca pe unul uns cu toate alifiile. Celebritate, ce mai! Doar ca, de fiecare data, facea cate un pas in spate si le facea prietenilor din Malmo semne discrete sa se inchine. Prietenii lui Ibrahimovici spun ca acesta ar fi adus doi preoti sa-i sfinteasca locuinta inainte si dupa plecarea lui Moggi. Pe care l-a denumit „Spiritul negru”. Finalmente, don Luciano a bagat de seama. Mai ales ca Zlatan il tot numea „Spirit negru”, „Omul rau”, doar drac nu i-a spus ca ar fi. Italianul a rezistat cu stoicism sarcasmului fotbalistului, insa nu-l va uita curand. La fel ca si prietenii lui Zlatan, de aici, din Malmo.
Malmo este al treilea oras al Suediei, ca numar de locuitori, dupa Stockholm si Goteborg, si are cam 500.000 de locuitori. Niciunul dintre acestia nu mai stie exact cate parcuri sunt in localitatea unde-si duce traiul. Toti sunt foarte mandri de faptul ca aglomeratia urbana unde locuiesc este supranumita „Orasul parcurilor”. Vreo 50 la numar. Cu imense spatii verzi, locuri special amenajate unde cei mici, alaturi de parinti, isi consuma energia specifica varstei. Piste de alergare, altele pentru biciclete, alei largi, fantani arteziene, lacuri . Langa stadionul Malmo FF se afla un urias complex sportiv, cu patinoar, 4 sali de jocuri, sali de bowling (au fost organizate aici chiar si campionate europene si mondiale). Blocuri, arhitectura simpla, extrem de eficienta si placuta ochiului. Totul, pentru confortul localnicilor. Care tin la felul de viata, ce impune multa miscare, chit ca masinile roiesc non-stop.
La Malmo FF au jucat cinci dintre componentii nationalei Suediei, care a eliminat Romania de la World Cup ?94. Patrik Andersson, Roger Ljung, Jonas Thern, Stefan Schwarz si ciocolatiul Martin Dahlin. Patrik Andersson este reprezentant al unei familii de fotbalisti. Tatal sau, Roy, a jucat finala Cupei Campionilor Europeni in 1978 cu Nottingham Forrest. Fiul lui Patrik, Daniel, evolueaza cu succes a echipa de juniori din Malmo.
Rolf Ekberg are 38 ani. A jucat cu Stefan Schwarz de la 6 la 14 ani. Au copilarit impreuna. Doua cvartale ii desparteau. Mergeau impreuna la antrenamente, se jucau amandoi. Talentul i-a separat in timp. Schwarz a ajuns in nationala Suediei, Ekberg a renuntat la fotbal. Primul traieste in Portugalia, dupa ce a evoluat la echipe precum Benfica, Fiorentina, Valencia, Arsenal, Sunderland, si e impresar. Rolf are grija de gazonul terenurilor de la Malmo FF. „Am ajuns aici acum opt luni, dupa ce am lucrat ca sofer de tir. Bine, pe camioane, dubite, de tot felul. Am casa mea, doi copii, si, cu orele suplimentare, adun cam 2.000 de euro. Sunt multumit”, marturiseste Rolf. Omul are 47 la pantofi si recunoaste ca nu era la fel plin de har in mangaierea balonului ca Schwarz. Care-l suna din cand in cand. Si vine sa-l mai intrebe ce pusti talentati au mai aparut prin zona.
Wihlborgs este numele celui mai vechi stadion aflat „in picioare” in Malmo. Are doar 8.000 de locuri si a fost, ani de-a randul, mandria localnicilor. Acum, aici joaca echipa a doua a orasului. Mandria o reprezinta insa echipa feminina, care evolueaza cu casa inchisa. La patru kilometri distanta se afla Malmo FF, cu 26.000 de locuri, care a gazduit meciuri ale nationalei „celor trei coroane”. Evident si ale echipei cu acelasi nume. In prezent, este renovat complet, fiind, oricum, cotat ca gazda a unei finale europene intercluburi ori la nivel de echipe nationale. Bucurestiul inca n-are asa ceva. Mai mult decat atat, municipalitatea a decis ca este nevoie de o noua arena, care va fi gata peste doi ani. Cu acelasi numar de locuri, 26.000. Insa doar pentru fotbal. Actualul stadion va deveni unul pentru atletism, dar si pentru spectacole. Elton John este asteptat aici in a doua jumatate a acestei luni. Malmo mai are alte cateva stadioane, cu pana la 5.000 de locuri, unde joaca echipele din ligile inferioare. Peste tot au acces liber copiii.