Studiile internationale au demonstrat ca iaurturile consumate zilnic combat tulburarile intestinale, au un rol important in prevenirea osteoporozei si pot reduce tensiunea arteriala marita. Andrei Sion Iaurtul a devenit un aliment de baza pentru persoanele care incearca sa respecte o dieta cat mai sanatoasa. Insa, exista sceptici care nu cred in proprietatile curative pe care acest aliment le are. De aceea, site-ul webmd.com va prezinta problemele de sanatate al caror risc poate scadea simtitor printr-un consum zilnic de iaurt, conform celor mai recente studii internationale. Un studiu american a concluzionat ca iaurturile care contin culturi active pot combate o serie intreaga de tulburari intestinale, printre care intoleranta la lactoza, constipatia, diareea, cancerul de colon, sindromul intestinului iritabil si infectia cu bacteria Helicobacter Pylori. Cercetatorii cred ca aceste beneficii sunt datorate faptului ca iaurtul usureaza digestia, modifica flora bacteriana intestinala si intareste sistemul imunitar. Studiile au demonstrat ca un aport marit de calciu si vitamina D joaca un rol esential in prevenirea osteoporozei. De aceea, specialistii va recomanda in special iaurturile imbogatite cu vitamina D. O alta cercetare, efectuata in Spania pe un esantion de 5.000 de persoane pe o perioada de doi ani, a aratat ca exista o legatura intre consumul de lactate si reducerea riscului de hipertensiune. Oamenii de stiinta au descoperit un risc cu 50% mai mic de tensiune arteriala marita la subiectii care consumau doua-trei portii zilnice de lactate cu continut scazut in grasime. Nu in ultimul rand, iaurtul va ajuta sa va simtiti satui pentru mai mult timp, contribuind astfel la pierderea in greutate. Aceasta a fost concluzia unui studiu realizat de Universitatea din Washington, care a constatat ca, dintr-un grup de 32 de voluntari, cei care consumau iaurt intre mese se simteau mai satui pana la urmatoarea masa.