Iaurtul probiotic ar putea fi folosit in tratamentul contra depresiei
Autorii acestui studiu au constatat ca bacteriile din tractul intestinal au un efect direct asupra sanatatii creierului soarecilor, iar acest efect ar putea sa existe si in cazul oamenilor, informeaza dailymail.co.uk.
Daca creierul uman este influentat in acelasi fel, savantii irlandezi considera ca aceasta descoperire ar putea conduce la un noua modalitate de tratare a depresiei si a altor maladii care cauzeaza aparitia starii de anxietate.
Bolile intestinale au fost asociate deja in trecut cu maladiile psihice cauzatoare de stres, iar raportul dintre cele doua categorii de maladii i-a determinat pe cercetatori sa studieze in detaliu aceasta legatura.
In cadrul acestui studiu, savantii irlandezi au hranit soarecii cu un tip de „supa” ce continea Lactobacillus rhamnosus JB-1, o specie de bacterie care traieste in sistemul digestiv uman.
Soarecii hraniti cu acest tip de supa au prezentat mai putine semne de stres, anxietate si depresie, in comparatie cu cei hraniti cu o supa obisnuita.
Soarecii au fost pusi in situatii stresante – au fost plasati intr-un labirint -, iar cei care au fost hraniti cu acel tip de supa speciala care continea bacteria Lactobacillus rhamnosus JB-1 au sintetizat o cantitate mai mica de corticosteron, un hormon al stresului.
Cercetatorul irlandez considera insa ca persoanele care sufera de depresie nu pot sa mearga pur si simplu si sa cumpere orice fel de iaurt de la supermarketul local, deoarece eficienta produselor depinde de tulpina probiotica inclusa in aceste produse lactate.
In plus, Jon Cryan este de parere ca probioticele cauzeaza pacientilor mai putine efecte secundare negative in comparatie cu actualele medicamente contra anxietatii, precum valiumul.