Moldovenii au făcut o demonstrație de talent la o nuntă cu muzică tradițională! Și, bineînțeles, mirii au fost nelipsiți de pe ringul de dans!
Muzica moldovenească tradițională este una dintre cele mai încântătoare! Iar atunci când moldovenii aud un cântec le sar pe loc călcâile. Așa au făcut și invitații de la o nuntă din Botoșani care s-au prins într-un joc cum rar ți-e dat ochilor să vezi! Bineînțeles, nici mirele și nici mireasa nu s-au lăsat mai prejos și au dansat în rând cu nuntașii. Ia priviți aici!
Uite așa se face o nuntă de neuitat! Atunci când toată lumea dă tot ce e mai bun pe ringul de dans și răsună chiote de nuntă moldovenească. Și, se știe, că moldovenii își dau și sufletul atunci când vine vorba de joc și voie bună și se distrează ca și cum ar prima oară! Ei bine, filmulețul a strâns în doar câteva zile 700 de mii de vizualizări și a făcut înconjurul lumii.
Specific zonei Moldovei este şi alegerea de către miri a numărului de naşi, mai existând şi în zilele noastre tineri căsătoriţi care vor să fie năşiţi de două sau mai multe perechi de părinţi spirituali, ceea ce arată, în accepţiunea etnologilor, o situaţie materială mai bună a mirelui, cel care are în sarcină alegerea “nănaşilor”. Aceştia au o mare responsabilitate la o nuntă, ocupându-se de procurarea accesoriilor de gătit mireasa, de lumânările de nuntă.
La fel de adevărat este că naşii sunt răsplătiţi la nuntă cu tot felul de cadouri, folositoare în casă, aşa numitele plocoane, care pe vremuri se rezumau la covoare sau prosoape ţesute în casă şi colaci sau cozonaci, în timpurile moderne acestea transformându-se în obiecte electrocasnice şi torturi care mai de are mai sofisticate.
Alaiul de nuntă se porneşte de la casa mirelui, acolo unde se adună rudele sale pentru a merge ulterior la naşi, care la rândul lor au proprii invitaţi la petrecerea de nuntă. Odată ajunşi la casa miresei, ginerică este pus să se caute în buzunare după bani pentru a putea să-şi vadă viitoarea consoartă, această sarcină fiind pusă în operă de fraţii miresei sau, după caz, de rude foarte apropiate.
Tot un obicei din Moldova este punerea de flori în piept, personajele principale, mirii, naşii, socrii, domnişoarele de onoare şi cavalerii fiind diferenţiaţide ceilalţi participanţi la nuntă după mărimea florii din piept. La sate, se mai păstrează tradiţia purtării de către naşi a unor ştergare populare, aşezate pe umeri, iar mirilor le sunt prinse în piept bancnote, pentru a arăta prosperitatea în cuplu.