Ia-ti necesarul de vitamina C din citrice si kiwi!
In plus, contribuie si la productia de colagen a pielii, este esentiala pentru cicatrizarea ranilor si faciliteaza absortia fierului si a calciului de origine vegetala. Consumul necesar de vitamina C este de 110 mg zilnic, in cazul unui adult. In anumite situatii insa aceasta cantitate trebuie marita, este in special cazul fumatorilor care dau gata peste zece tigari pe zi. Odata cu venirea iernii, multe persoane fac o cura de vitamina C pentru a se proteja contra infectiilor frecvente in aceasta perioada.
Este insa o solutie-miracol? Se pare ca nu. Absorbtia masiva de vitamina C sub forma medicamentoasa nu si-a demonstrat inca eficienta in lupta impotriva micilor probleme de sanatate din timpul iernii. Nu permite nici evitarea unei raceli si nici tratarea ei. In schimb, se stie ca vitamina C poate atenua simptomele si reduce durata bolii. Ideal este sa va asigurati, insa, necesarul de vitamina C din alimente.
Natura abunda in fructe si legume care au calitatea de a fi excelente surse de vitamina C: kiwi, capsune, ardei gras, coacaze, varza, patrunjel, fara a uita de citrice (mandarine, grapefruit, portocale si lamai). De preferat este sa consumi fructele si legumele fie crude, fie pregatite in ultimul moment, pentru a nu-si pierde continutul de vitamina C, sensibila la caldura (fierbere) si la oxigenul din aer.