Localitatea cu nume predestinat, Cireşu, din judeţul Mehedinţi, renaște cu fiecare primăvară. Aici se face cea mai aromată țuică de cireșe, o tradiție veche de secole pentru cei 900 de oameni care trăiesc aici. Localnicii au o reţetă aparte, iar băutura a cucerit chiar şi străinii care au gustat-o. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă spune povestea inedită a țuicii de cireșe, chiar de la sursă. (CITEȘTE ȘI: EL E ”REGELE ALBINELOR”! NE-A DEZVĂLUIT CUM SĂ RECUNOȘTI MIEREA NATURALĂ ȘI…)
Tanti Dorina de la Cireşu are cea mai bună reţetă şi face ţuică de peste jumătate de secol. Rețeta familiei e aceeași ca în toate gospodăriile, dar priceperea și secretul stau în fierbere și pregătire.
„Culegem cireșele din pom, cireșele ale bune, coapte, frumoase. După ce le culegem, le punem în berbeniță, putină, cum zicem noi la țară, și le lăsăm acolo opt zile ca să stea la fermentație După 8-10 zile, luăm dopul, îl aruncăm afară și apoi luăm cu găleata cireșe din putină și punem în cazan. Bunăoară, cazanul nostru ține 15 găleți”, spune femeia, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Tăria de cireșe trebuie gustată, să nu se slăbească. Doar cea de 40 de grade e lăsată să stea în pahare. Tanti Dorina mai spune că, atunci când țuica este cu tărie, are o culoare spre gălbui. E incoloră, când se slăbește și începe să albească atunci când nu mai are nicio tărie. Dai cu ea pe foc și vezi că nu se mai aprinde. (VEZI ȘI: POVESTEA OLTEANULUI CARE CULTIVĂ MANGO, KIWI ȘI FRUCTUL PASIUNII)
“Băutura a fost dusă prin Franța, prin Italia, prin Germania. Unde se duc românii la muncă, se duc și cu țuica de Cireșu. A fost apreciat că e bună și sănătoasă”, susține femeia.
În comuna Cireșu nu există gospodărie fără măcar un cireș în curte. Sunt peste 30 de hectare de livezi. Iar acum e anotimpul când toți cireșii înfloresc și este o întindere de alb. În lunile iunie-iulie, se face celebra țuică de Cireșu. (NU RATA, AICI: ȘI-AU DESCHIS AFACEREA DINTR-O GLUMĂ! CÂT CÂȘTIGĂ ”DĂNȚĂUȘII” LA O NUNTĂ)
Autoritățile din Cireșu cunosc potențialul zonei. Și fac demersuri să înregistreze la OSIM țuica de cireșe. Tradiția pregătirii tăriei este veche de sute de ani. De 15 ani, în comună se ține un concurs pentru cea mai buna țuică de cireșe şi sute de localnici participă la competiţie.
Cireșu este o comună în județul Mehedinți, formată din satele Bunoaica, Cireşu (reședința), Jupâneşti și Negrușa. Comuna Cireșu este situată în partea de nord-vest a județului. Zona prezintă un relief predominant deluros cu formațiuni carstice, cu poieni și lunci străbătute de râurile Bahna și Topolnița.
Principalele atracții turistice ale zonei cuprind Complexul carstic „Topolnița – Epuran” (Peștera Topolnița, Peștera Epuran), cuptoarele dacice de prelucrare a fierului și formațiunea naturală cunoscută sub numele de „Cocoșul de Munte”. (VEZI ȘI: POVESTEA SINGURULUI CLUB DE ȚURCĂ)