Îi vedem, în fiecare zi, atunci când mergem cu metroul. Patrulează dintr-un capăt în altul, în timpul călătoriei, iar în unele momente se așază pe scaun pentru câteva minute. Sunt paznicii de la metrou, cei care încearcă să păstreze ordinea și intervin dacă unii dintre călători se dau în spectacol.
Nu toți sunt musculoși, nu toți inspiră ”teamă”, unii nu au neapărat o înălțime potrivită. Uniformele nici nu asigură, de foarte multe ori, acea… prestanță pe care ai aștepta să o descoperi, cel puțin în teorie, iar în ceea ce privește salarizarea nu se pot lăuda cu venituri considerabile pentru activitatea pe care o prestează. Conform anunțurilor postate de firmele de pază, vârsta maximă de angajare pentru un bărbat care dorește să devină paznic la metrou este de 60 de ani. În ceea ce privește programul, informațiile din mediul online transmite că se poate lucra 8 ore pe zi sau în regim de tură – 16/32 sau 24/48.
Salarizarea? Aproximativ 2.000 de lei lunar ar încasa un paznic de la metrou, însă apar în scenariu și sume care variază, net, între 1656 lei și 1920 lei. Unele firme de pază asigură și școlarizarea viitorilor agenți de pază la metrou, suma pe care aceștia trebuie să o plătească – în trei rate, spre exemplu – fiind de 300 de lei.