I-am aflat secretele. O fostă studentă a Ministrului Justiţiei dezvăluie: ”Eram fascinată de Tudorel Toader…”

De: Cancan
Publicat: 19/10/2017 | 00:00

În urmă cu ceva timp, Ioan Lefter s-a pensionat, după 44 de ani de activitate, moment în care a declarat presei că Tudorel Toader i-a fost stagiar la începuturile carierei. Relaţia dintre cei doi este una apropiată, o dovadă fiind şi invitaţia onorată de Toader, în 2015, de a fi prezent la inaugurarea actualului sediu al Parchetului Judeţean Vrancea.

Avântul în carieră a venit însă abia după ce a părăsit judeţul natal. Adică în 1991, când se înscrie în Baroul Iaşi, unde, potrivit CV-ului, profesează până în septembrie 2006, când s-a suspendat ca urmare a nominalizării la Curtea Constituţională a României. Aici a fost judecător până în iulie 2016. (NU RATA, AICI: A descoperit o teorie abracadabrantă. El este Einstein din Vaslui!)

Parcursul lui Tudorel Toader este într-adevăr unul demn de luat în seamă. Pentru că, odată ajuns în Iaşi, cariera lui nu se limitează la cele menţionate mai sus. Timp de ani buni, ministrul le-a predat studenţilor la Drept, având, de altfel, funcţii importante de conducere în cadrul Universităţii.

Tudorel Toader, un profesor iubit de studenţi

Deşi plecat din judeţul natal, Toader nu a suprimat legăturile cu Vrancea. Chiar dacă, în timp, şi-a achiziţionat imobile în Iaşi, ministrul Justiţiei deţine terenuri în comuna Vulturu, dar şi o casă – bunuri cumpărate/moştenite după ce a plecat din Vrancea. Ocazional, ministrul vine la Zilele comunei în care s-a născut, ca, de exemplu, în acest an. Şi, în funcţie de vieţile vechilor cunoştinţe, ministrul se mai întâlneşte ocazional cu acestea. (CITEŞTE ŞI: L-am găsit pe urmaşul celebrului matematician Grigore Gheba. El e profesorul care creează probleme pentru olimpiade şi concursuri şcolare!)

Am vorbit cu câţiva dintre foştii studenţi ai ministrului despre activitatea acestuia, dar şi despre cum l-au perceput ca om. În general, cei care l-au avut profesor au doar cuvinte de laudă, şi chiar şi cei care nu sunt de acord cu activitatea sa din Ministerul Justiţiei recunosc că Tudorel Toader era unul dintre cei mai iubiţi profesori de la Iaşi.

Nicoleta Plugaru, una dintre fostele studente ale lui Tudorel Toader, este, de ani buni, avocat în Baroul Vrancea şi spune că actualul ministru era „un profesor aşa cum şi-l doresc toţi studenţii”. „Plecam fascinată de la cursuri şi plină de dorinţa de a afla mai mult, de a învăţa mai mult, de a pătrunde în tainele dreptului. Venea la cursuri mereu şi, fără a apela la vreo metodă de constrângere (foaia de prezenţă sau altceva), amfiteatrul era arhiplin de tineri care erau dornici să-l asculte, să-l vadă cum preda liber, fără să citească din cărţi, din Coduri, cum se plimba prin sala de curs cu un chip senin (pentru că mereu era o prezenţă ce transmitea un aer pozitiv, un om echilibrat, liniştit, calm), explicând studenţilor tainele dreptului penal… La fiecare curs  era o linişte deplină, tinerii erau absorbiţi de cursurile sale, nu se auzea decât vocea domnului profesor şi, uneori, câte un student punea întrebări. Erau totodată şi cursuri interactive, unde dorea să vadă rezultate, dacă studenţii au înţeles… aşa că punea întrebări şi avea un mod elegant de a te determina să citeşti singur, dacă răspunsurile tale ca student nu erau cele mai aproape de adevărul juridic. Nu greşesc nicicum spunând că era extrem de iubit de studenţi şi admirat pentru tot ceea ce făcea pentru studenţi, pentru devotamentul şi dedicaţia sa profesională. Tudorel Toader este un om simplu şi totuşi atât de mare, un singur om cât o mie de oameni cu dorinţă de muncă, dreptate, adevăr… aşa l-aş caracteriza în câteva cuvinte”, a precizat avocata Nicoleta Plugaru, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.  (VEZI ŞI: Poveste de succes! A lucrat la cules în Spania, iar acum… Câştigă mii din euro din scaieţi!)

De altfel, şi cei care l-au cunoscut pe ministrul Justiţiei de pe vremea când era procuror nu îi reproşează nimic acestuia. „Eu ştiu de la copiii mei că era foarte iubit ca profesor, că nimeni nu se supăra pe el, chiar dacă primea o notă proastă. Ca profesionist este aproape desăvârşit. Este un om fair-play, corect, de caracter. Nu cred că s-ar putea schimba în aşa fel încât să facă un joc politic. Vă daţi seama, este rector, adică o funcţie extrem de importantă. Nimeni nu îl poate obliga să stea acolo, la minister, nu are pentru ce să facă compromisuri. Iar măsurile pe care vrea să le ia sunt foarte bune. În momentul în care eşti în conducerea ţării trebuie să iei măsuri, chiar dacă pe unii îi nemulţumeşti. Iar tactica de a se feri de părerea unora nu este bună. Să ne uităm în istorie, avem destule exemple. Iuliu Maniu, care ştim cu toţii că a ezitat să ia anumite măsuri. A «învârtit-o» la măsurile dure, ferme, ceea ce, în final, a fost atât în detrimentul său, cât şi în detrimentul ţării. Eu cred că Legile Justiţiei sunt o prioritate şi că se impune modificarea Codurilor”, e de părere Mircea Ciobotaru, fost judecător, actualmente avocat în Baroul Vrancea.

„Se băteau penaliştii să-l ia profesor coordonator la lucrarea de licenţă”

Fireşte, nu toate părerile sunt pro-măsurile propuse de Tudorel Toader ca ministru. Însă, chiar şi foştii studenţi care nu îl preţuiesc prea mult ca deţinător al portofoliului Justiţiei îi recunosc meritul unui excelent cadru didactic. „Mi-a fost profesor la penal special în anul III şi chiar era unul dintre cei mai apreciaţi. Nu ştiu dacă mai este. Pentru mine a fost o dezamăgire implicarea sa politică. Nu pot spune că m-a dat pe spate, nu a reuşit să mă facă să îmi placă, chiar dacă am avut 10 la el. Dar era perceput foarte mişto de studenţi, chiar avea cursuri faine. Şi se băteau penaliştii să-l ia profesor coordonator la lucrarea de licenţă”, îşi aduce aminte un alt student, care profesează în Vrancea. (CITEŞTE AICI: Un consultant financiar dă ponturi. Îi învaţă pe români cum să facă bani: ”E simplu! Trebuie doar să…”)

„Am toată admiraţia pentru profesorul Tudorel Toader. Cred că, din toată facultatea, cursurile dumnealui erau cea mai mare plăcere, iar cărţile dumnealui erau concepute în aşa fel încât, chiar dacă nu aveai cunoştinţe de Drept, era imposibil să nu înţelegi. Eu sunt unul dintre studenţii care a făcut lucrarea de licenţă cu dânsul, tema stabilită a fost pe evaziune fiscală, pe legea veche. Dânsul a stabilit tema, a spus că este una frumoasă şi că nu se mai făcuse aşa ceva de mult timp. Nu a fost un avantaj că eram din Vrancea, sau că îl ştia pe tata (fost judecător, actualmente avocat – n.r.). Din contră, faptul acesta a fost o piatră de moară pentru mine. La examenul de an am perceput că a fost mai dur cu mine. Mi-a spus că, deşi ştiu bine materia, ar trebui să ştiu şi mai bine. Şi mi-a dat 9. Nici cu lucrarea de licenţă nu a fost altfel. Ţin minte că eram gravidă cât am lucrat la licenţă, însă, chiar şi aşa, domnul profesor a fost foarte riguros. Mă chema în fiecare lună şi nu mi-a dat voie să am niciun rând din alt autor fără să îl trec între ghilimele. Amintindu-mi aceasta, nu îmi dau seama cum alte lucrări mult mai serioase decât una de licenţă se pot realiza aşa cum sunt realizate multe în România de azi. Când am fost eu studentă, Tudorel Toader era decan la Facultatea de Drept şi, chiar dacă era foarte ocupat, nu a refuzat pe nimeni care a dorit să îşi facă lucrarea de licenţă sub coordonarea sa. Dar pretindea seriozitate de la toţi”, îşi aminteşte şi avocata Ana Viorica Puşcaşu, atunci când am întrebat-o despre profesorul Toader. (VEZI ŞI: În urmă cu 32 de ani, l-a declarat mort la naştere, iar azi… E uluitor ce s-a întâmplat cu un copil abandonat de mamă în maternitate)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

NICOLETA CRISTEA