”Putem sparge orice doar cu voinţa noastră”, au spus luptătorii sikh din India înainte de a intra pe scena ”Românii au Talent” și de a oferi un moment memorabil. Spectatorii și jurații au fost impresionați, iar la un moment dat chiar au trecut, cu toții, printr-un adevărat șoc televizat.
În timpul numărului, unuia dintre bărbați i-au fost puse, pe ochi, cioburi de neon făcute praf, iar Andi Moisescu a tras concluzia că cei prezenți pe scenă sunt departe de a fi oameni normali. ”Băi, mie ăştia nu mi se par normali, din start”, a spus juratul de la ”Românii au Talent”.
Bărbatul respectiv a fost legat la ochi – peste cioburile puse -, apoi a început să spargă pepeni cu un ciocan, în timp ce unul dintre colegii săi era întins pe jos. La un moment dat, ciocanul i-a scăpat chiar peste piciorul celui întins pe scenă, iar toți cei prezenți au crezut că s-a întâmplat un accident foarte grav. Tensiunea ajuns, bineînțeles, la cote extreme. ”I-a rupt piciorul”, a exclamat același Andi Moisescu, stupefiat. Din fericire, totul s-a terminat cu bine, iar luptătorii sikh din India au fost recompensați cu patru de ”Da”.
Cele cinci atribute Khalsa
Un sikh este deci un
credincios al sikhismului, care prin cei peste 27 milioane de adepţi este a cincea mare religie organizată din lume. Prin definiţie, orice sikh este adept al versetelor din Guru Granth, cartea sfântă a tuturor credincioşilor.
Sikhismul apărut în jurul anului 1500 în ţinutul Punjab, teritoriu împărţit astăzi între statele India şi Pakistan, fiind fondat de o căpetenie războinică şi religioasă locală pe nume Guru Nanak, care în acele vremuri a început să propăvăduiască o nouă religie diferită de hinduism şi islam, dar şi cu unele puncte comune cu aceste două mari religii. Cel mai important deziderat al oricărui sikh este căutarea şi păsrtrarea aşa numitei Khalsa, un termen introdus de Guru Gobind Singh şi care poate fi tradus prin puritate sau nepătare. Orice bărbat sikh trebuie să poarte asupra lui cele cinci atribute Khalsa care-l definesc.
- Kesh – purtarea părului lung şi a unui turban caracteristic
- Kanga – un mic pieptene
- Kaccha – un gen de şort purtat de războinici, şort care simbolizează castitatea
- Kara – o brăţară de oţel purtată ca simbol care seminfică legătura spirituală cu Gurul suprem. Guru Gobind Singh a proclamat în vechime că purtarea unui Kara duce la dispariţia fricii şi temerilor de tot soiul.
- Kirpan – o sabie sau un pumnal purtat întotdeauna pentru apărare, Kirpan-ul este şi un simbol al demnităţii, masculinităţii, puterii şi curajului. De altfle numele acestei arme provine din termenul sanskrit Kirpa- blândeţe şi termenul persan Aan-respect faţă de sine.