Hotie la banii imprumutati de la banca

De: Cancan
Publicat: 31/10/2007 | 00:00

Pe Neve. Unele costuri ale creditelor raman ascunse, dar sunt platite de clienti imediat dupa semnarea contractului Arpad Dobre Iuteala de mana a unor banci si nebagarea de seama a majoritatii clientilor face ca, in continuare, creditele sa aiba costuri ascunse. Dobanda anuala efectiva (DAE) ar trebui sa reprezinte suma tuturor costurilor pe care un client al bancii trebuie sa le plateasca atunci cand ia un imprumut. Aceste costuri ar trebui sa se regaseasca, ulterior, in rata pe care o va plati imprumutatul in fiecare luna. Nu este asa, deoarece mai sunt destule taxe, comisioane si plati necuprinse in DAE, care trebuie achitate in afara ratei.

La vedere

Legea 289 din 24 iunie 2004 explica foarte clar ce inseamna Dobanda Anuala Efectiva (DAE) – denumirea generica a costului total al creditului la consumator. Acesta reprezinta toate, dar absolut toate costurile pe care consumatorul trebuie sa le plateasca pentru credit, inclusiv dobanda si celelalte cheltuieli. La prima vedere, mai toate bancile mentioneaza in reclame sau pliante – pentru ca sunt obligate prin lege – care este DAE la produsele lor de creditare, e drept cu litere mult mai mici decat cele folosite la dobanda nominala. Aceasta din urma este mai mica, uneori mult mai mica decat DAE (detalii pe site-ul www.finzoom.ro). Oricum, acestea sunt la vedere, dar mai exista si alte comisioane care raman ascunse, pana la momentul primirii efective a creditului, respectiv a banilor de la casieria bancii.

Ascunse

Bancile nu includ in DAE cheltuielile cu deschiderea si administrarea contului curent si nici comisionul cu retragerea de numerar. La creditele auto, bancile nu includ in DAE primele platite pentru polita Casco si nici costul cu inregistrarea garantiei.