Guvernul a decis, vineri, ca femeile să se poată pensiona, la cerere, la vârsta de 65 de ani. Hotârârea a ținut cont de o decizie CCR, care spune că vârsta de pensionare trebuie să fie o opțiune a femeii.
Guvernul a decis, vineri, printr-o Ordonanță de Urgență, ca vârsta de pensionare e femeilor să fie aceași cu a bărbatului, în cazurile în care femeile vor să rămână mai mult în câmpul muncii. Astfel, angajatorii nu mai pot obliga femeile să se pensioneze înainte de de 65 de ani. (VEZI ȘI: ANUNȚUL DE ULTIMĂ ORĂ AL MINISTRULUI MUNCII DESPRE PENSII ȘI SALARII!)
„O modificare adusă Legii 53/2003 dă posibilitatea femeilor de a opta, în scris, pentru continuarea activității până la vârsta de 65 de ani, în acord cu Decizia CCR nr. 387/2018. În prezent, contractul individual de muncă încetează de drept la momentul îndeplinirii condițiilor de pensionare, respectiv vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare”, se arată într-un comunicat la Ministerului Muncii și Justiției Sociale.
Prin urmare, femeile vor ieşi la pensie la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, sau pentru salariata care optează, în scris, pentru continuarea executării contractului individual de muncă, la vârsta de 65 de ani.
În plus, acestea vor ieşi la pensie la data comunicării deciziei de pensie, în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare şi la data deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, în cazul invalidităţii, de gradul I sau II. (VEZI ȘI: A FOST PUBLICATĂ LEGEA PENSIILOR 2018! CARE SUNT MODIFICĂRILE)
În Ordonanță se mai menționează că angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea.