Horror! Peste 130 de morţi şi 200 de dispăruţi în urma naufragiului de lângă insula italiană Lampedusa
Conform autorităţilor, nava plecată din Libia transporta între 450 şi 500 de imigranţi şi doar în jur de 150 au fost salvaţi, ceea ce sporeşte teama faţă de un bilanţ al victimelor mult mai ridicat.
„Nu mai este loc nici pentru vii, nici pentru morţi”, a declarat, bulversată, primarul din Lampedusa, Ginsi Nicolini. „Este o oroare, o oroare: aduc în continuu corpuri”.
Cel puţin 40 de noi cadavre au fost descoperite de către scafandrii pazei de coastă, înăuntrul şi în jurul ambarcaţiunii care se află răsturnată la o adâncime de 40 de metri. Presa vorbea de o sută de corpuri dintre care multe de femei şi copii, ridicând bilanţul anterior de 93 de morţi.
„Este tragic să vezi corpurile copiilor”, a declarat pentru televiziunea Sky TG24 Pietro Bartolo, un resposabil sanitar din insulă, foarte emoţionat. Lampedusa „nu are suficiente sicrie” şi a fost nevoită să le aducă cu avionul, a declarat el.
Roma a decretat vineri „doliu naţional” şi un minut de reculegere va fi ţinut în toate şcolile precum şi înaintea tuturor meciurilor de fotbal din campionat.
Vicepremierul Angelino Alfano, sosit la faţa locului, a făcut precizări privind circumstanţele dramei. Imigranţii, majoritatea somalezi şi eritreeni, au plecat de pe coastele libiene. Accidentul s-a produs „la 0,3 mile nautice (550 de metri) de coastă”, a declarat acesta.
Ambarcaţiunea de pescuit a început să ia apă şi „de teamă că se va scufunda, imigranţii au dat foc unei pături (pentru a atrage atenţia, n.r.), însă aceasta a provocat un incendiu, iar apoi nava s-a răsturnat”, conform lui Alfano.
Un pescar, Rafaele Colapinto, a explicat pentru Sky TG24 că a venit în ajutorul migranţilor. „Am văzut un ocean de capete, a durat o jumătate de oră pentru a îi lua pe fiecare pentru că erau alunecoşi din cauza combustibilului”.
În port sunt aliniate corpurile, învelite în saci mortuari verzi. Din lipsă de loc, acestea au fost apoi transportate într-un hangar din aeroportul insulei.
O tânără din Eritreea aflată încă în viaţă a fost găsită printre acestea, după ce un salvator a remarcat că încă respira. Internată la reanimare la spitalul din Palermo, în Sicilia, aceasta se află în stare gravă, deshidratată, în hipotermie şi afectată de o pneumonie după ce a înghiţit, la fel ca şi celelalte victime, combustibil scurs din navă.
Nicolini i-a trimis o telegramă amară premierului Enrico Letta cerându-i să „vină să numere morţii cu (ea)” şi a acuzat Europa că „îşi întoarce privirea (…) de la masacrul a nenumăraţi nevinovaţi care a avut loc în faţa insulei (sale)”. Aceasta a amintit că Lampedusa, mai apropiată de coastele nord-africane decât cele ale Siciliei, este „de ani de zile” destinaţia imigranţilor clandestini.
„Este o dramă europeană, nu doar italiană”, a explicat Alfano, cerând ca Italia, în care au intrat 25.000 de imigranţi anul acesta (de trei ori mai mulţi ca în 2012) să îşi poată extinde patrulele „dincolo de apele sale teritoriale”.
Ministrul Integrării Cecile Kyenge, originară din Republica democratică Congo şi prima persoană de culoare dintr-un guvern italian, a cerut o coordonare europeană pentru a instaura „spiritul umanitar cu scopul de a face mai sigure aceste traversări pe baza cărora speculează organizaţiile criminale”.
Un tânăr tunisian, salvat şi el, a fost recunoscut de supravieţuitori ca fiind unul dintre traficanţi şi a fost arestat de poliţie.
Preşedintele italian Giorgio Napolitano a cerut: „Europa să oprească traficul criminal de fiinţe umane în cooperare cu statele de provenienţă” şi a apreciat „indispensabilă supravegherea coastelor de unde pleacă aceste călătorii ale disperării şi morţii”.
L.C