Vremea se va răci considerabil în următoarele zile, iar temperaturile vor scădea, izolat, şi până la valori de -20 de grade Celsius. Răcirea vremii vine ca urmare a intrării pe teritoriul României a unei mase reci de aer polar.
Vom avea parte şi de ninsori în sudul ţării, vestul şi estul ţării, dar şi de intensificări ale vântului. Meteorologul ANM Romica Jurca spune că acesta va fi un „prim episod de iarnă autentică” şi că este de aşteptat ca de marţi încolo temperaturile să crească din nou peste media normală pentru această perioadă.
Harta temperaturilor arată cum vor evolua valorile termice pe parcursul următoarelor zile.
„Va fi foarte frig, începând de duminică. Primele două nopţi sau dimineţi ale săptămânii următoare vor fi cu ger, în special în nordul, centrul, nord-estul ţării, dar valori sub limita de ger undeva până la -11, -12 grade Celsius sunt de aşteptat şi în nordul Olteniei şi al Munteniei. Vom avea un prim episod de iarnă autentică din punct de vedere termic, nu neapărat şi al ninsorilor, pentru că ninsorile vor cuprinde treptat toate regiunile în această noapte. Vor mai fi ninsori şi pe parcursul zilei de mâine, dar pe arii restrânse, în regiunile vestice, de sud-vest, dar şi în partea de răsărit a ţării.
Duminică, ceva ninsori slabe tot rămân în zona litoralului, prin sud-vestul Munteniei şi în sudul Banatului, dar sunt ninsori atât de slabe încât ar putea depune prin dealurile Moldovei sau ale Olteniei un strat de zăpadă de până la cel mult 5-6 centimetri. Ninsorile din celelalte zone ar putea lăsa un strat de zăpadă ceva asemănător cu o brumă mai groasă.
Este vorba despre o pătrundere de aer foarte rece, de origine polară, care de marţi va părăsi zona geografică a României. Temperaturile de atunci vor fi în creştere. Până în 20 ianuarie cel puţin, regimul termic va ajunge de la unul extrem de scăzut la un regim peste ceea ce ar fi normal să se înregistreze în această perioadă.
Vântul, pe parcursul zilei de mâine, va avea viteze mari, în general 45-55 km/h, iar în sudul Banatului şi pe litoral, rafale de 60-70 km/h. Şi prin Muntenia, Dobrogea şi sudul Banatului, vântul mai rămâne intens şi în prima parte a zilei de duminică, după care va slăbi din intensitate. Informarea meteo emisă astăzi de ANM vizează astfel de manifestări, din această seară de la ora 22, până duminică la ora 16”, a declarat Romica Jurca, meteorolog al ANM, pentru Digi24.