Harta care marchează în timp real răspândirea coronavirusului în întreaga lume
Apariția în China a coronavirusului este subiectul cel mai dezbătut la momentula actual. Cazurile de infectare cu acest nou tip de virus cresc constant și depășesc granițele Chinei.
Oamenii de știință de la Centrul Johns Hopkins din SUA au întocmit o hartă care urmărește, în timp real, cazurile infecțiilor cu coronavirusul din China. Toți oamenii pot accesa această hartă și urmări starea actuală a răspândirii virusului.
Site-ul oferit de Centrul Johns Hopkins pentru Știința și Ingineria Sistemelor transmite informații actualizate despre distribuția virusului în lume, despre numărul de cazuri confirmate și decese, în urma infectării cu virusul 2019-nCoV.
În prezent s-au înregistart 56 de oameni decedați și 2019 de infectați. Site-ul se poate accesa AICI
Cum se răspândește coronavirusul
Se consideră că noul virus apărut, cunoscut drept 2019-nCoV este legat de SARS și de lilieci, dar se poate transfera la alte animale, astfel ajungând și la om. Cercetătorii cred că un animal necunoscut a transmis virusul oamenilor într-o piaţă de fructe de mare din Wuhan, unde au apărut primele cazuri de îmbolnăviri în decembrie.
Cercetătorii chinez au lansat o serie de teste pe o plajă largă de subiecți, care a inclus : arici, pangolini, lilieci, pui de găină, oameni şi şerpi. În urma testelor au concluzionat că transmiterea virusului a fost evidențiată în cazul șerpilor.
Teoria lor nu este susținută însă și de alți cercetători. Paulo Eduardo Brandão de la Universitatea din São Paulo spune că rezultatele nu sunt valide: „Nu au nicio dovadă că şerpii au fost infectaţi cu acest virus şi că au devenit gazdă” și „nu există dovezi că infecţiile de tip coronavirus sunt purtate de altcineva decât de mamifere şi păsări”. Cercetătorii încă mai cută un vinovat.