Dialog pe cord deschis! Dr. STANISLAV RURAC - o importantă lecție despre sănătatea inimii
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Cancan » Harkov, în vizorul lui Putin! De ce este atât de important orașul ucrainean pentru liderul de la Kremlin

Harkov, în vizorul lui Putin! De ce este atât de important orașul ucrainean pentru liderul de la Kremlin

De: Alina Nistor 14/05/2022 | 09:00

Singurul punct important pe care Rusia l-a câștigat de la lansarea războiului, în luna februarie, este orașul Herson, care, înainte de invazie, avea aproximativ 300.000 de locuitori. Este un obiectiv strategic, fiind esențial pentru aprovizionarea cu apă a Crimeei. Kremlinul încearcă acum să își întărească dominația în oraș: s-au înmulțit punctele de control și patrulele, în încercarea de a face populația locală să cedeze în fața noului regim. Locuitorii din Herson au ieșit însă în mai multe rânduri să protesteze față de ocupația rusă, iar trupele ruse au reacționat violent, se arată într-un documentar realizat de Gândul.ro.

Au existat, de asemenea, zvonuri că armata rusă ar organiza un fals referendum pentru a-i „legitima” pe noii conducători, însă primarul  Ihor Kolihaiev a negat această posibilitate, susținând că este interzisă organizarea unui scrutin pe timpul legii marțiale.

Corespondenta BBC la Liov a vorbit cu un localnic din Herson, care i-a spus că oamenii au rămas fără medicamente, iar alimentele sunt vândute direct din mașini. Există temeri că sistemul bancar ucrainean va fi oprit, după ce au existat unele încercări – nereușite deocamdată – de a introduce rubla rusească drept monedă de circulație, care să înlocuiască hrivna ucraineană.

Harkovul, țintă primară a lui Putin (Foto: Profimedia)

Obiectivele Moscovei

Rusia va rămâne „pentru totdeauna” în sudul Ucrainei, a declarat parlamentarul rus Andrei Turciak în timpul unei vizite la Herson. A fost pentru prima dată când un înalt responsabil rus a anunţat intenţia Moscovei de a rămâne în teritoriile cucerite de armata rusă.

(VEZI ȘI: PUTIN CONTINUĂ SĂ DEA RATEURI! SOLDAȚII RUȘI LUPTĂ CU AVIOANE CU GPS RUDIMENTAR ȘI HĂRȚI ALE UCRAINEI CARE DATEAZĂ DIN ANUL 1980)

În cazul regiunii Herson, mizele sunt mult mai mari. Rușii își doresc instalarea cât mai rapidă a unei administrații care să depindă direct de structurile ruseşti de decizie şi, astfel, să completeze ceea ce ar trebui să fie arcul de cerc al republicilor separatiste care să treacă la Rusia.

Dacă ar lua oficial regiunea Herson, ar avea acces către centralele nucleare din sudul Ucrainei, obictive strategice esențiale. Mulți analiști cred că unul dintre obiectivele armatei ruse în sud-estul Ucrainei este acela de a stabili acel „culoar terestru” care să lege cele două regiuni separatiste deținute de rebelii pro-ruși de Crimeea.

Harkovul s-a aflat de mult în atenția lui Putin

Mai aproape de Rusia decât orice alt oraș mare ucrainean, Harkovul s-a aflat de mult în viziunea președintelui Vladimir Putin, potrivit căreia Ucraina nu este altceva decât un apendice al Rusiei smuls pe nedrept de străini și  naționaliști ucraineni. Harkov, de multă vreme un amestec al diferitelor grupuri etnice, inclusiv o mare populație evreiască, a jucat un rol deosebit de important în modelarea Ucrainei în timpul și după Primul Război Mondial.

A servit drept prima capitală a Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene, o regiune controlată în mare parte de Moscova, entitate constituită în opoziție cu Republica Populară Ucraineană de la Kiev, care a căutat să se desprindă de Moscova și a declarat stat ucrainean independent.

Harkov este al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Este centrul administrativ al regiunii Harkov, ca și al raionului Harkov. În 2006, avea o populație de aproape 1.500.000 de locuitori.

Harkovul este unul dintre cele mai importante centre industriale, culturale și de învățământ din Ucraina. Producția industrială și cercetarea științifică sunt orientate spre producția de mașini unelte și de armament.

Nod important de transport

Sunt sute de companii industriale în oraș. Printre cele mai importante, cunoscute și peste granița, se numără: Secția de proiectare Morozov și Fabrica Malișev (fabrica de tancuri), Hartron (componente pentru industria aerospațială și electronică) și Turboatom (producător de turbine  turbine cu abur).

Orașul s-a făcut cunoscut prin cea mai mare piața publică din Europa și a treia din lume – Piața Libertății. Orașul Harkov este unul dintre cele mai mari noduri de transport ale Ucrainei, pe aici trecând numeroase căi ferate, șosele, linii aeriene către orașele țării sau ale lumii. Transportul în comun orășenesc este asigurat de numeroase linii de autobuze, troleibuze, taxiuri, maxitaxiuri și de metroul cu 3 linii având 38,7 km si 30 de stații. Anual, autobuzele orășenești transportă aproximativ 12 milioane de călători.

(CITEŞTE ŞI: CE SUNT, DE FAPT, RACHETELE KINJAL, „PUMNALUL” NUCLEAR AL RUSIEI. POT ATINGE ȚINTE AFLATE LA PESTE 2000 DE KILOMETRI)

În timpul erei sovietice, Harkov a fost capitala producției industriale în Ucraina și un mare centru de industrie și comerț în URSS . După prăbușirea Uniunii Sovietice , producția industrială a orașului, orientată în mare parte pe sistemele de apărare, a scăzut semnificativ. La începutul anilor 2000, industria a început să se redreseze și să se adapteze la nevoile economiei de piață. Întreprinderile formează conglomerate de construcție de mașini, electro-tehnologie, instrumente și conglomerate energetice.

Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat așezarea Pepiniere

Primarul Ihor Kolihaiev a confirmat pentru BBC că trupele de ocupație au cerut liste cu apartamentele goale din oraș, dar spune că nu știe ce au de gând să facă cu ele. Serviciile de informații militare ucrainene susțin însă că în casele rămase neocupate ar urma să fie cazați militarii și agenții de informații ruși.

Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat așezarea Pepiniere din regiunea Harkov. Unitățile ocupanților ruși din direcția Harkov s-au mutat în poziții de apărare pentru a încetini ritmul ofensivei trupelor ucrainene, se precizează în raportul de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În raportul zilnic al Ministerului britanic al Apărării se spune că trupele din jurul Harkovului sunt ”vulnerabile în faţa forţei defensive mobile şi extrem de motivate a Ucrainei”.

(VEZI ȘI: ZECI DE DELFINI DIN MAREA NEAGRĂ AU MURIT! CARE ESTE, DE FAPT, ADEVĂRATUL MOTIV)

”În pofida succesului Rusiei de a încercui Harkovul în etapele iniţiale ale conflictului”, se pare că Moscova a retras unităţi din regiune cu scopul de a-şi reorganiza şi reface forţele în urma pierderilor grele, se mai arată în raport.

”Odată reconstituite, aceste trupe se vor desfăşura probabil pe malul de est al râului Doneţ, formând o forţă de blocare pentru a proteja flancul vestic al principalei concentraţii de forţe a Rusiei şi principalele rute de aprovizionare pentru operaţiunile din vecinătatea Izium”, mai precizează Ministerul britanic al Apărării.

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Absolventă a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din Cadul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A urmat apoi studii universitare de masterat, ”Marketing Politic și Comunicare”, în cadrul aceleiași universități. citeste mai mult
Parteneri
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o puștoaică”
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame...
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Cea mai mică
Cea mai mică "țară" din lume se află în Europa și are doar 3 locuitori....
Șoigu spune că realitățile de pe frontul din Ucraina nu sunt în favoarea Kievului. Ce solicită Occidentului
Șoigu spune că realitățile de pe frontul din Ucraina nu sunt în favoarea Kievului. Ce...
Comportamentul lui Iohannis, taxat de presa maghiară. „Ca și cum Viktor Orban nu ar fi existat”. Ce s-a întâmplat
Comportamentul lui Iohannis, taxat de presa maghiară. „Ca și cum Viktor Orban nu ar fi...
 Solicitarea RAR: Ce să NU faci când duci mașina la verificare
Solicitarea RAR: Ce să NU faci când duci mașina la verificare
Cât va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025: Aproximativ 5 milioane de seniori vor beneficia de o pensie majorată
Cât va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025: Aproximativ 5 milioane de seniori...
Care a fost, de fapt, cauza morții lui Andrei, angajatul de la Penitenciarul Rahova. A lăsat în urmă 3 copii mici și o soție îngenuncheată de durere
Care a fost, de fapt, cauza morții lui Andrei, angajatul de la Penitenciarul Rahova. A...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a schimbat tematica în ultimul moment? „Mă simțeam ca o mireasă”
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere:
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere: "Vei trăi mereu în...
Trei notari au pus mâna pe 9 case prin metoda
Trei notari au pus mâna pe 9 case prin metoda "nepotul". S-au îmbogăţit cu 560.000...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Mii de dispozitive Android din Europa, afectate de un malware ce compromite conturile bancare
Mii de dispozitive Android din Europa, afectate de un malware ce compromite conturile bancare
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Mihai Bendeac revine în televiziune și va colabora cu Mona Segall, producătoarea de la Antena 1, deși este în proces cu postul TV după plecare de la iUmor! Wow, cu cine a semnat
Mihai Bendeac revine în televiziune și va colabora cu Mona Segall, producătoarea de la Antena...
Traseul din România care nu se mai găsește nicăieri în lume. E unic și trece prin locuri care te lasă fără cuvinte
Traseul din România care nu se mai găsește nicăieri în lume. E unic și trece...
Leguma din România care i-a înnebunit pe străini. Producția record a unui fermier care a cultivat direct în câmp
Leguma din România care i-a înnebunit pe străini. Producția record a unui fermier care a...
Mașinile care nu mai trec ITP-ul în 2024. Șoferii nu pot modifica. Reguli complete RAR
Mașinile care nu mai trec ITP-ul în 2024. Șoferii nu pot modifica. Reguli complete RAR
Lovitură grea pentru Antena 1! Primele imagini cu Andreea Bălan la Pro TV. Emisiunea va bubui audienţele!
Lovitură grea pentru Antena 1! Primele imagini cu Andreea Bălan la Pro TV. Emisiunea va...
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
Memorial neobişnuit. Tatăl trimite cenuşa fiului său în spaţiu
Memorial neobişnuit. Tatăl trimite cenuşa fiului său în spaţiu
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Cea mai stranie coincidență din istoria politică a SUA. Trei președinți sunt legați de un fapt bizar
Cea mai stranie coincidență din istoria politică a SUA. Trei președinți sunt legați de un...
Meteorologii Accuweather anunță ninsori zilele următoare în România. Pe ce dată ninge
Meteorologii Accuweather anunță ninsori zilele următoare în România. Pe ce dată ninge
Gestul milionarului român de doar 28 de ani pentru una dintre angajatele sale: N-am văzut aşa ceva niciodată
Gestul milionarului român de doar 28 de ani pentru una dintre angajatele sale: N-am văzut...
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje...
3 ani de la moartea lui Petrică Mîțu Stoian. Apropiații au reușit să-i îndeplinească marea dorință
3 ani de la moartea lui Petrică Mîțu Stoian. Apropiații au reușit să-i îndeplinească marea...
Ce secrete are fabrica din România care e unică în lume. De unde își ia, de fapt, materia primă
Ce secrete are fabrica din România care e unică în lume. De unde își ia,...
Animalul din România pentru care marocanii nu mai știu ce să facă. Au venit direct în țară ca să cumpere cât mai mult și direct de la fermieri
Animalul din România pentru care marocanii nu mai știu ce să facă. Au venit direct...
Adevărul despre povestea de dragoste dintre Anca Țurcașiu și Gheorghe Gheorghiu. De ce s-au despărțit: „Era narcisistă”
Adevărul despre povestea de dragoste dintre Anca Țurcașiu și Gheorghe Gheorghiu. De ce s-au despărțit:...
×