După câteva zile de caniculă, o furtună puternică a lovit Bucureștiul duminică după-amiază. Meteorologii au emis un Cod portocaliu, iar în capitală sunt așteptate averse torențiale, descărcări electrice și grindină. Vremea extrem de nefavorabilă a produs mari probleme și pe Aeroportul Otopeni.
Duminică după-amiază, meteorologii au emis un Cod portocaliu de averse torențiale, descărcări electrice și grindină în București. Precipitațiile vor acumula peste 20…25 l/mp și izolat 30 l/mp.
(NU RATA: Prognoza actualizată pentru România. Meteorlogii au făcut anunțul despre fenomene de ultimă oră)
Ploaia torențială și vântul puternic au creat imediat numeroase probleme în București. Și traficul aerian a fost afectat de condițiile meteo nefavorabile.
Din cauza furtunii, o aeronavă ce aparține companiei TAROM, cu 187 de pasageri la bord, care trebuia să aterizeze pe Aeroportul Otopeni, a fost redirecționată către aeroportul din Craiova. Este foarte probabil ca aeronava să nu fi avut suficient combustibil pentru a aștepta ca vremea să devină favorabilă aterizării.
În plus, mai multe curse aeriene au întârzieri, atât în ceea ce privește sosirile, cât și plecările. Astfel, trei curse de la Paris, care trebuiau să sosească pe Aeroportul Otopeni, au fost întârziate cu aproximativ jumătate de oră.
Totodată, mai multe curse către Belgrad, Napoli și Timișoara au fost întârziate cu aproximativ 30 de minute. Momentan nu se știe sigur dacă aceste întârzieri au legătură cu vremea nefavorabilă din București. Oficiali ai aeroportului au explicat totuși că fenomenele meteo influențează orele și condițiile de zbor.
În cursul zilei de sâmbătă, 24 iunie 2023, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis și o avertizare cod portocaliu de inundații pentru județele Brașov și Covasna. Avertizarea a intrat în vigoare la ora 15:30 și este valabilă până duminică, 25 iunie, ora 12:00.
„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație pe râurile din bazinele hidrografice: Târlung – bazin amonte Ac. Săcele și afluenții aferenți sectorului aval Ac. Săcele, Olt – afluenții de stânga aferenți sectorului aval S.H. Podu Olt – amonte S.H. Feldioara, județele: Brașov și Covasna.
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Târlung.”, se arată în avertizarea celor de la INHGA.