Halloween România. Halloween-ul a devenit, în ultimii ani, o sărbătoare cunoscută în toată lumea, inclusiv în România. Cu toate acestea, noi avem propria sărbătoare, de care însă tot mai puțini dintre noi știu.
Halloween este sărbătorit în fiecare an în data de 31 octombrie. Mai exact, în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie. De ani buni, această sărbătoare a fost importată și în România, făcându-se abstracție de tradițiile populare și obiceiurile românești asemănătoare.
Ziua de Sf. Andrei marchează începutul iernii, fiind cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Sânandrei Cap-de-Iarnă. Pregătirea pentru sărbătoarea Sfântului Andrei, care poate fi considerată un Halloween autentic românesc, se face încă din ajun, adică din 29 noiembrie când se practică o serie de ritualuri menite să țină la distanță strigoii și spiritele rele, creaturi și laitmotivuri care se întâlnesc și în tradiționalul Halloween american.
Noaptea din Ajunul Sfântului Andrei este considerată noaptea în care spiritele morților se întorc printre cei vii, sub formă de strigoi, ademenindu-i să iasă din case. Tot potrivit legendei, există și strigoi vii care se războiesc între hotare cu cei morți, până la primul cântat al cocoșilor. A doua zi, cei vii, care rămân să locuiască printre oameni, vor putea fi recunoscuți după rănile și zgârieturile de pe chip.
O altă tradiție populară românească de Sfântul Andrei, care are mare legătură și cu cele legate de Halloween este cea legată de lupi. Sfântul Andrei este stăpânânul lupilor, fiind cel care îi protejează pe oamenii atacați de aceste animale, despre care se știe că, în noaptea cu lună plină se transformă în vârcolaci.
Citește și: TRADITII SI OBICEIURI DE HALLOWEEN! CE TREBUIE SA FACI NEAPARAT PE 31 OCTOMBRIE!
Halloween 2019 este sărbătorit, ca în fiecare an, în noaptea de 31 octombrie. Românii au împrumutat oarecum sărbătoarea de Halloween, dar nu respectă întocmai tradiţiile originale. În preajma zilei de Halloween întâlnim şi în România, prin magazine, obiectele specifice cum ar fi măşti, costumaţii, afişe, celebrii dovleci, etc. Însă puţini români ştiu cu adevărat semnificaţia sărbătorii de Halloween. Cu toate acestea, și în România, Halloween-ul este un prilej de petrecere.
Halloween-ul a evoluat și în alte țări într-o zi de activități cum ar fi trick-or-treat, adunări festive, îmbrăcăminte, mâncăruri dulci și Jack-o-lanterne sau dovlecii felinar. Pe măsură ce credințele și obiceiurile europene au ajuns printre americani, a început să apară și o versiune distinctă americană a Halloween-ului. Primele festivități au inclus „petreceri de joacă”, evenimente publice organizate pentru a sărbători recolta, unde vecinii vor împărtăși povestiri despre morți, își vor spune averile, vor dansa și vor cânta.
Deoarece sărbătoarea cade în vremea recoltării merelor, merele glazurate sau caramelizate se numără printre mâncărurile tradiționale de Halloween.