Halloween 2019. Data și semnificația sărbătorii de Halloween

Publicat: 02/10/2019 | 09:42
Halloween 2019 data. Dovleacul felinar, una dintre tradițiile de Halloween

În fiecare an, în data de 31 octombrie este sărbătorit Halloween-ul. Evenimentul a luat amploare și în România, însă puțini știu cu adevărat semnificația lui.

Și în 2019, pe data de 31 octombrie, românii, precum și alte foarte multe naționalități din întreaga lume, sărbătoresc Halloween-ul sau Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Există multe tradiții și superstiții de Halloween, însă, în ultima perioadă, sărbătoarea de Halloween este mai degrabă una a divertismentului și are tot mai puțin legătură cu semnificația inițială.

Halloween 2019, sărbătorit pe 31 octombrie

Halloween este sărbătorit în fiecare an în data de 31 octombrie. Mai exact, în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie. Civilizațiile vechi considerau că în această noapte sufletele celor morți se întorc printre cei vii. Pentru a le alungă și a se face nedoriți, oamenii au ales să se îmbrace în costume înfricoșătoare și să-și decoreze casă cât mai neplăcut, încercând să facă mult zgomot.

Ce se face de Halloween în România

Halloween-ul a devenit, în ultimii ani, o sărbătoare cunoscută în toată lumea, inclusiv în România.  Totuşi,  Halloween-ul a început să capete influenţe diverse în funcţie de cultură, cât şi de dorinţa fiecăruia. În România, Halloween-ul este sărbătorit, cel mai frecvent, în jurul mitului lui Dracula. Asta pentru că românii au o altă sărbătoare care cinsteşte morţii: Sâmbăta Morţilor sau Moșii de Vară, ori Moșii de Iarnă.

Românii  au împrumutat oarecum sărbătoarea de Halloween, dar nu respectă întocmai tradiţiile originale. În preajma zilei de Halloween întâlnim şi în România, prin magazine, obiectele specifice  cum ar fi măşti, costumaţii, afişe, celebrii dovleci, etc. Însă puţini români ştiu cu adevărat semnificaţia sărbătorii de Halloween.  Cu toate acestea, și în România, Halloween-ul este un prilej de petrecere.

Istoria sărbătorii de Halloween

Ziua de 31 de octombrie, data în care este sărbătorit Halloween-ul  marchează sfârșitul verii și recolta și începutul iernii reci și întunecate.

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, Halloween-ul nu a luat naștere în Statele Unite. Existenţa acestei sărbători este mult mai veche şi a luat ființă în vestul Europei. Sărbătoarea își are originile odată cu vechiul festival Celtic din Samhain. Așadar perioada în care ste sărbătorit Halloween-ul a fost adesea asociată cu moartea umană. Celții credeau că, în noaptea dinaintea noului an, limita dintre lumile celor vii și cei morți a devenit încețoșată. În noaptea de 31 octombrie au sărbătorit Samhain, când s-a crezut că fantomele celor morți s-au întors pe pământ.

Papa Grigorie al III-lea a desemnat 1 noiembrie ca fiind un timp pentru a onora pe toți sfinții, considerând că restul ritualurilor sunt păgâne.  Așa să făcea că,  în curând,  în popor, Ziua tuturor Sfinților a inclus unele dintre tradițiile lui Samhain.

Împrumutând din tradițiile irlandeze și engleze, americanii au început să se îmbrace în costume și să meargă acasă la casă cerând mâncare sau bani, o practică care în cele din urmă a devenit tradiția „trick-or-treat” de astăzi.

Halloween-ul a evoluat, deci,  într-o zi de activități cum ar fi trick-or-treat,  adunări festive, îmbrăcăminte, mâncăruri dulci și Jack-o-lanterne sau dovlecii felinar. Pe măsură ce credințele și obiceiurile europene au ajuns printre americani, a început să apară și o versiune distinctă americană a Halloween-ului. Primele festivități au inclus „petreceri de joacă”, evenimente publice organizate pentru a sărbători recolta, unde vecinii vor împărtăși povestiri despre morți, își vor spune averile, vor dansa și vor cânta.

Deoarece sărbătoarea cade în vremea recoltării merelor, merele glazurate sau caramelizate se numără printre mâncărurile tradiționale de Halloween.

Legenda dovleacului de Halloween

Legenda dovlecilor-felinar se leagă de personajul emblematic Jack O’Lantern, care îşi are originile tot în Irlanda. Într-o poveste tradiţională, Jack, un fierar şiret, avar şi beţiv, se întâlneşte cu diavolul într-un bar. Diavolul îi cere sufletul, dar Jack reuşeşte să îl păcălească. Au urmat alte provocări lansate între irlandez şi diavol. Atunci când Jack a murit, într-o zi de 31 octombrie, porţile Raiului au rămas închise pentru el. Dar şi cele ale Iadului. Jack a fost astfel condamnat să rătăcească în tenebre. A obţinut însă o ultimă favoare din partea diavolului: un tăciune aprins, pentru a-i lumea calea. Jack a pus tăciunele într-un nap scobit, folosindu-l ca pe un felinar. Legenda spune că beţivul irlandez, cu sufletul condamnat, reapare în fiecare an, în ziua morţii sale, de Halloween.

Citește și: SÂNZIANA BURUIANĂ SARE LA GÂTUL CELOR CARE ȘI-AU COSTUMAT COPIII, DE HALLOWEEN: „NU LE PUNEȚI MASCĂ DE DEMON!”