Hagi, așa cum îl văd străinii
Se pare că una dintre cele mai importante calități ale lui Gică Hagi este aceea de a fi atât de bun încât să îi galvanizeze pe toți cei din jurul său pentru a-i duce la un nivel fără precedent. Așa l-a descris revista These Football Times pe Regele fotbalului românesc.
La Real Madrid și la Barcelona, nu s-a putut pentru că toți erau la un anumit nivel. Departe de cluburile-gigant, prezența lui Hagi a fost suficientă pentru a urca un club din Serie B în Serie A, să conducă un club din Turcia spre vârful fotbalului european pentru prima dată în istorie și să ducă o echipă națională modestă spre înălțimi neașteptate.
Hagi a avut totul: două picioare excelente, un repertoriu de pase de care Paul Scholes și Xabi Alonso ar fi fost mândri, un șut la fel de devastator precum al lui Roberto Carlos, trucuri și un centru de greutate a la Maradona, încredere de sine precum Paul Gascoigne în cea mai bună perioadă a sa și o clasă cum am mai văzut la David Ginola în vremea sa de apogeu.
Pentru a concluziona, Hagi a fost un magician romantic și un fotbalist care a atins succesul și statutul de erou-cult cu echipe care nu erau în vogă. Așa cum face și acum cu o altă generație, el i-a mobilizat pe toți în jurul său și a jucat cu o nemăsurată bucurie și pasiune. El este eroul tuturor, care a pus bazele unui club de fotbal în orașul său. Departe de a se culca pe laurii gloriei din trecut și de aroganță, el demonstrează o nesățioasă dorință de a învăța și și-a dus clubul în Champions League la numai șapte ani după înființare.