Hackerii atacă! Ce instituție de stat din România a fost victimă cibernetică
Directoratul Național de Securitate Cibernetică atrage atenția populației cu privire la creșterea numărului atacurilor cibernetice din România. Anunțul a venit după ce hackerii au trimis e-mailuri false, în numele ANAF.
Potrivit anunțului făcut de DNSC, mai multe instituții, de stat și private, au lansat modulul ANTI-MALWARE, care poate fi folosit pentru combaterea atacurilor cibernetice. Acesta face parte din campania națională de conștientizare cibernetică.
„În ultimele zile, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a observat o creștere notabilă a utilizării malware-ului LokiBot în atacuri propagate prin intermediul serviciului de e-mail.
Infractori cibernetici folosesc identitatea vizuală a ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) pentru a transmite, prin intermediul unor e-mail-uri, cod malițios. Mulți utilizatori au observat că este vorba despre un atac și nu un e-mail legitim din partea autorității și au notificat autoritățile.
Pentru a antrena utilizatorii din România să identifice și să evite astfel de atacuri cu malware, DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor, alături de parteneri din zona privată precum Microsoft Romania, BIT SENTINEL, ATTACK Simulator, ANIS sau Dekeneas au lansat modulul ANTI-MALWARE din cadrul campaniei de conștientizare la nivel național sigurantaonline.ro. Acest site este un instrument folositor utilizatorilor de toate vârstele pentru a-și îmbunătăți igiena de securitate cibernetică!”, transmite Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). (CITEȘTE ȘI: Hackerii dau din nou lovitura! Sistemele de operare neactualizate sunt cele mai vulnerabile)
E-mailuri false în numele ANAF. Ce strategie au abordat hackerii
Agenția Națională de Administrare Fiscală a semnalat luni, 27 iunie, un atac cibernetic. Hackerii au utilizat identitatea vizuală a instituției pentru a le semnala românilor că ar avea facturi de plată.
„ANAF atenționează contribuabilii cu privire la e-mailuri false transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt înștiințați că au plăți fiscale restante.
Pentru siguranța dumneavoastră, vă sfătuim să nu deschideți aceste emailuri, iar dacă au fost deschise să nu accesați documentele anexate sau linkurile din conținut”, a transmis ANAF prin intermediul paginii sale oficiale de Facebook. (CITEȘTE ȘI: Site-ul Ministerului Apărării, atacat cibernetic. Să fie vorba despre hackerii Killnet?)