Citește și: Predicția cutremurătoare: “COVID-19 este nimic pe lângă boala letală de care vom auzi”
Proiectul de ordonanță de urgență privind luarea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ și pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011 stabilește că “măsurile de organizare a activității în cadrul unităților și instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 se aprobă prin ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației și Cercetării, care va fi adoptat în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, relatează stirileprotv.ro.
Astfel, se ia în calcul ca elevii să aibă lecţii de doar 30 de minute, iar la anumite materii să existe mai puţine ore. Se pune inclusiv problema organizării a 3-4 schimburi. Mai mult, documentul lasă deschisă negocierea dintre părinţi şi profesori pentru orele făcute online. Consiliile de administraţie vor discuta cu reprezentanţii părinţilor încă de la prima şedinţă.
“Dacă noi avem şi clase cu peste 36 de elevi, corect ar fi să existe 3 grupe de lucru. Probabil că optim pentru şcoala noastră ar fi sistemul acesta hibrid, combinat. Noi clar o să-i consultăm pe părinţi, dar dacă ei spun că vor să vina toţi la şcoală? Pentru că noi avem copii muncitori şi doritori de a fi împreună”, a declarat Maria Dan, director liceu, potrivit sursei citată mai sus.
Un studiu realizat recent de reprezentanții de la Salvaţi Copiii arată că jumătate din cei 5.000 de elevi consultaţi se simt plictisiţi şi abia aşteaptă să ia loc în bănci.
În legătură cu studiul online, unii dintre adolescenți nu au avut deloc acces la tehnologie sau au avut la îndemână doar un telefon mobil. Guvernul a anunțat că a pregătit 175 de milioane de lei ca să deconteze tablete. Iar premierul Ludovic Orban a dezvăluit că sunt în achiziţie şi table interactive pentru săli, plus 74.000 de laptopuri pentru cadrele didactice.
Noul an școlar va începe în România luni, 14 septembrie, și se va desfășura complet diferit în contextul pandemiei de coronavirus. La nivel mondial, numărul celor infectați a ajuns la 22.049.457, iar cel al morților, la 777.440.