Românii pot intra în posesia unei sume situate între 2000 și 5000 de lei lunar, dacă se încadrează într-o anumită categorie. Potrivit informațiilor, a fost adoptat tacit un proiect de lege de către Senatul țării, pentru a oferi un sprijin financiar. Sumele respective nu sunt condiționate de veniturile familiilor. Detaliile se regăsesc în rândurile de mai jos.
Un proiect de lege a fost adoptat tacit de către Senatul țării. Proiectul are un scop precis, și anume să ofere un sprijin financiar familiilor care au trei sau mai mulți copii. Sprijinul financiar se situează între 2000 și 5000 de lei lunar, iar sumele respective nu sunt condiționate de veniturile familiilor.
Noua lege arată că părinții care au mai mulți copii pot intra în posesia unei indemnizații lunare care va fi echivalentă cu cel puțin un salariu minim net. Nu se ține cont de venitul pe care îl încasează familia. Prin acest proiect de lege se încurajează nataliatea în România. Documentul are trei părți.
Propunerea legislativă a fost înaintată la data de 06.06.2023. Apoi, câteva zile mai târziu, documentele au fost trimise pentru aviz la Consiliul Economic și Social, la Consiliul Fiscal și la Consiliul Legislativ. În luna septembrie, proiectul a ajuns și pe mesele celorlalte Comisii. Apoi, pe 19 octombrie, forma a fost adoptată de Senat. De menționat faptul că aceste proceduri ale proiectului de lege nu își aplică, deocamdată, efectele. Proiectul trebuie să fie aprobat de Camera Deputaților și, apoi, să fie publicat în Monitorul Oficial, pentru ca românii să beneficieze de acest ajutor financiar. Informațiile sunt publice pe site-ul Senatului.
Cele trei părți ale proiectului sunt următoarele:
Vezi și AJUTOR PENTRU ÎNCĂLZIRE 2023. CE TREBUIE SĂ CONŢINĂ DOSARUL ŞI CÂŢI BANI SE DAU DE LA STAT
Prima măsură prevede diminuarea declinului demografic. Se dorește ca natalitatea să fie stimulată în România, motiv pentru care s-au propus o astfel de măsură. De altfel, statul ar putea veni în sprijinul familiilor prin acordarea unui stimul financiar. Este vorba despre sume cuprinse între 2000 și 5000 de lei, în funcție de câți copii au (cu vârste sub 18 ani).
Defalcat, avem următoarele date din proiectul de lege, referitoare la sumele pe care familiile ar putea să le încaseze:
– Echivalentul unui salariu minim net lunar pentru cele care au 3 copii;
– Echivalentul unui salariu minim net și jumătate pentru cele care au 4 copii;
– Echivalentul a două salarii minime nete pentru cele care au 5 copii;
– Echivalentul a două salarii minime nete și jumătate pentru cele care au 6 copii și mai mult.
De altfel, sunt precizate și condiții, în proiectul de lege. Pentru ca românii să poată beneficia de un astfel de ajutor financiar, trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:
– Să aibă în îngrijire 3 sau mai mulți copii;
– Să realizeze venituri de natură salarială sau din pensii la momentul depunerii cererii.
– Să aibă domiciliul în România și să aibă cetățenie română;
– Copiii aflați în îngrijirea persoanelor prevăzute la art. 2, să fie înscriși într-o unitate de învățământ, după ce au împlinit vârsta de 3 ani.
Proiectul de lege arată: „În situația în care beneficiar va fi mama, aceasta trebuie să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit într-o perioadă de 12 luni în ultimii 2 ani dinaintea nașterii/adopției copilului. Iar după expirarea concediului de creștere a copilului pentru care aceasta a optat, să realizeze venituri de natură salarială sau din pensii”.
Sursă foto: colaj Pixabay