Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, în cadrul ședinței de Guvern, aprobarea Strategiei Energetice a României pentru perioada 2025-2035, un plan ambițios care vizează independența de importurile de gaze naturale până în 2027.
„Aprobăm astăzi Strategia Energetică a României pentru perioada 2025-2035 prin care vom deveni independenți de importurile de gaze naturale până în 2027”, a spus primul-ministru.
Un alt subiect important pe agenda ședinței a fost prelungirea măsurilor de protecție pentru cetățenii vulnerabili, prin continuarea plafonării prețurilor la energie și gaze.
Pentru români, însă, cel mai important este să le spunem că avem suficiente stocuri ca să trecem cu bine iarna. În plus, avem acum prețuri plafonate la energie și gaze și prelungim în continuare plafonarea ca să ne protejăm cetățenii vulnerabili.
Premierul a menționat și reluarea producției interne de uraniu: „De asemenea, reluăm producția de uraniu pentru consumul nuclear al țării, eliminând importurile”.
Conform documentului, România și-a asumat o reducere cu 89% a emisiilor de GES (gaze cu efect de seră) în sectorul energetic în 2035, respectiv de 99% la nivelul anului 2050 comparativ cu nivelul emisiilor GES înregistrat în anul 1990.
În ceea ce privește ponderea SRE surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie, România și-a asumat o pondere de 41,1% în 2035, respectiv 86,1% în 2050.
Țintele vor fi îndeplinite, în principal, prin creșterea capacității instalate de producere a energiei din surse eoliene, solare, hidroenergetice și geotermale, utilizarea gazelor verzi (biometan, hidrogen, metan sintetic, etc.), precum și prin electrificarea parțială a sistemelor de încălzire și răcire.
Pentru atingerea obiectivelor și țintelor stabilite, procesul de eliminare treptată a combustibililor fosili solizi din mixul energetic reprezintă o acțiune necesară, astfel România a stabilit anul 2032 ca termen pentru dezafectarea capacităților de producere a energiei pe bază de huilă și lignit.
Astfel, Strategia Energetică a României se bazează pe următoarele principii care trebuie îndeplinite simultan: