Guvernul a născocit o metodă prin care vrea să oprească meditațiile „la negru”. Ce este „declarația de interese”

Publicat: 30/10/2023 | 22:59
Vești importante pentru profesorii care dau meditații / Sursă foto: Pexels

Zilele acestea, Guvernul a venit cu o nouă măsură pentru a opri meditațiile „la negru”. Profesorii ar urma să facă o „declarație de interese” scrisă, care să cuprindă norma didactică, materiile predate și dacă fac „activități de pregătire cu elevii”, adică meditații. Până la data de 31 decembrie, în fiecare an, vor fi obligați să completeze formularul.

Nu este un secret faptul că unii profesori câștigă sume fabuloase din pregătirea elevilor, în special a celor care sunt în clasa a VIII-a și a XII-a. Rare sunt cazurile în care cadrele didactice și declară veniturile și plătesc taxe pentru ele. Pe de altă parte, prin Noua lege a învățământului, vor fi obligați să facă declarația prin care nu vor mai avea scăpare. Cei care vor refuza vor fi sancționați disciplinar.

Meditațiile vor fi declarate la școală / Sursă foto: Pexels

(CITEȘTE ȘI: Profesorii nu mai au voie să facă meditații cu elevii de la clasă. Cum vor fi verificați aceștia)

Măsură pentru combaterea meditațiilor „la negru”

De ani buni, mulți profesori meditează elevii în privat pentru a obține foloase materiale. Ținând cont că salariile profesorilor sunt extrem de mici, această activitate a fost, vreme îndelungată, tolerată. ANAF dorește să impoziteze aceste venituri până la noua Lege a învățământului. Se pare că nu va mai fi cale de scăpare pentru cadrele didactice.

În cadrul unui interviu, Sorin Ion, secretar de stat la Ministerul Educației, a declarat faptul că dorește să combată fenomenul meditațiilor din România. În acest sens, ministerul ar dori să introducă meditațiile în interiorul școlii și să lase posibilitatea cadrelor didactice să ofere pregătire doar câte patru ore pe săptămână. Mai mult de atât, orele prestate nu ar urma să fie achitate de către elevi sau părinții lor. Cei care nu respectă legea pot ajunge chiar în situația în care să li se desfacă și contractul de muncă.

„Măsura este bine definită, pentru că norma profesorului, care actualmente este alcătuită doar din ore de predare-evaluare, poate fi compusă și din ore de pregătire suplimentară pentru elevi: fie pregătire remedială, fie pregătire de excelență. Și asta nu e deloc neglijabil, că vorbim până la aproape un sfert de normă. Vorbim de 4h pe săptămână din 18 (care – n.red) pot constitui ore care actualmente la școală nu se plătesc”, a spus Sorin Ion pentru Edupedu.ro, în urmă cu câteva luni.

(CITEȘTE ȘI: S-au scumpit meditațiile! Câți lei costă o oră la matematică și la limba română)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult