Guvernul a adoptat OUG privind achiziționarea cartelelor prepay doar cu buletinul, din 2020

Publicat: 27/08/2019 | 19:03

Executivul a adoptat, marți, ordonanța de urgență prin care cartelelor prepay vor putea fi cumpărate doar cu buletinul, măsură urmând să fie aplicată de la 1 ianuarie 2020. Actul normativ include și măsuri legate de apelurile false la 112, amenzile fiind la un nivel de până la cinci ori mai mare.

Achiziționarea cartelei prepay se va realiza doar în urma prezentării datelor personale, din motive de siguranță pentru cetățeni, a afirmat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului, la finalul ședinței de Guvern.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2020, persoana care dorește cumpărarea unei astfel de cartele va trebui să prezinte buletinul.

Astăzi, în ședința de Guvern, la propunerea Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale și a Ministerului Afacerilor Interne, a fost aprobată o Ordonanță de Urgență privind modificarea și completarea Legislației, pentru a permite asigurarea unui răspuns cât mai prompt la urgențele cetățenilor, prin îmbunătățirea posibilităților de preluare și gestionare a informațiilor de localizare asociate situațiilor de urgență”, a explicat Nelu Barbu.

Purtăroul de cuvânt al Executivului a mai spus că „pentru îmbunătățirea localizării persoanei care apelează serviciile de urgență, prin acest act normative, se insitutie obligația furnizorilor de servicii de telefonie mobile, pentru care plata se face în avans, de a furniza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM care va beneficia de respectivele servicii. Cu alte cuvinte, cartelele prepay vor fi furnizate doar după ce persoana care le achizionează prezintă actele de identificare. Această obligație intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2020”.

Persoanele care deja au o cartelă prepay, dar și cei care achiziționează una până la data de 31 decembrie a.c., vor avea la dispoziție opt luni pentru a transmite datele de identificare. Aceste date vor fi puse la dispoziția Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență și utilizate în conformitate cu prevederile de colectare a datelor cu caracter personal.

Pentru îmbunătățirea localizării persoanei care solicită apelurile de urgență, prin acest act mormativ, se insituie obligația furnizorilor de servicii de telefonie mobile, pentru care plata se face în avans, de a utiliza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare ale utilizătorului cartelei SIM. Începând cu data de 1 septembrie 2020, este interzisă furnizarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile, pentru care plata se face în avans, prin intermediul cartelelor SIM, ai căror utilizatori finali nu au pus la dispoziția furnizorului datele de identificare. Deci, de la 1 septembrie 2020, nu se va mai putea vinde o cartelă SIM fără a fi prezentate datele de identificare ale utilizatorilor”, a mai spus Barbu.

O altă reglementare importantă a ordonanței de urgență este referitoare la creșterea amenzilor pentru apelurile false la 112. Prin urmare cuatumul amenzilor pentru apelurile false a crescut de cinci ori, de la 1.000 la 5.000 de lei.

O altă reglementare importantă este referitoare la consecințele în urma alertelor false. Minimul sancțiunii a fost majorat de la 500 la 1.500 de lei, iar maximul, de la 1.000 la 5.000”, a conchis Nelu Barbu.

Pentru optimizarea timpului de gestionare al urgenței, echipele de salvare vor comunica prin intermediul mesajelor tehnice asociate apelurilor de urgență puse la dispoziție de serviciile de telefonie.

Răzvan Scarlat
Răzvan Scarlat este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 23 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. Apoi a semnat articole pentru GOOOLSPORT și ZIUANEWS.RO. ... citește mai mult