Guşă, după audierea lui Hellvig: E un nou început. Comisia arată că vrea să-şi ia rolul în serios

De: Cancan
Publicat: 25/01/2017 | 21:35

Lungimea audierilor arată cât de grav este scandalul în acre a fost implicat SRI, insituţia pe care am apreciat-o ca fiind cea mai influentă şi cea mai solidă într-o perioadă în care clasa politică din România a fost calamitată”, a declarat Cozmin Guşă.

Faptul că s-a discutat atât de mult într-un format de audiere parlamentară ne arată că şi la nivel de Parlament decizia este de a-şi lua rolul în serios, de a încerca amiabil să-şi exercite rolul şi să nu fie doar o anexă a SRI, cum ne dădea impresia până acum că ar fi această comisie parlamentară, susţine consultantul politic.

De asemenea, faptul că directorul SRI şi-a prezentat concluziile într-un timp vizibil limitat faţă de cel alocat de preşedintele Comisiei de Control al SRI, Adrian Ţuţuianu, discursului său, ”ne lasă să vedem că şi prin această diferenţiere se sugerează că de acum Comisia îşi propune să controleze SRI”, consideră Cozmin Guşă.

În urma audierii lui Eduard Hellvig în Comisia de Control al SRI rezultă trei concluzii, arată Cozmin Guşă.

1. În mod evident, Hellvig şi-a fructificat avantajul de a fi fost om politic important. A fost eminenţa cenuşie atât a lui Antonescu, cât şi a lui Iohannis, când cei doi au condus PNL. La nominalizare părea un dezavantaj, dar azi a fost un avantaj, pentru că plaja pozitivă pe care a venit la audieri se datorează şi relaţiilor vechi traspartinice, de care orice director civil al unui serviciu secret are nevoie. Maior, în schimb, venise în poziţia de director al SRI din poziţia de director de campanie a lui Geoană”, precizează consultantul politic.

2. S-a marcat un nou început la nivel simbolic, din punct de vedere al discuţiilor comune la care au participat, în faţa presei, ei doi protagonişti – Hellvig şi Ţuţuianu -, afirmă Guşă, adăugând că între cei doi s-a observat dorinţa de colaborare şi transparenţă, fără tente de scandal.

Treburile care ţineau de Coldea se decontau încă din regimul lui Băsescu, nu sunt treburi care au venit pe cursul directoratului civil al lui Hellvig”, subliniază consultantul politic.

Ideea de „nou început” are semnificaţie şi legat de mandatul lui Hellvig în fruntea SRI, evidenţiază Guşă.

Concluziile de azi îi consolidează autoritatea în fruntea SRI, într-o ţară care trepidează din cauza războiului dintre Cotroceni şi Parlament, entităţi care se întâlnesc în CSAT pentru lucruri de consens, unde SRI are un loc bine definit în această perioadă agitată”, afirmă Cozmin Guşă.

3. Cozmin Guşă a evidenţiat şi importanţa controlului intern făcut de SRI după scandalurile legate de Florian Coldea şi Sebastian Ghiţă.

Al treilea element e legat de procedurile în cazul generalului Florian Coldea, proceduri care ne-au sugerat azi un lucru pe care îl ştiam – că acest control intern din SRI care trebuie să fie raportat la nişte lucruri apropo de incidentele cu Ghiţă ar trebui să fie raportat înainte conducerii Serviciului”, a arătat consultantul politic.

Cazul Ghiţă a fost atât de complicat nu doar pentru că Ghiţă era un om de afaceri care livra servicii sau bunuri către SRI, ci şi pentru că avea şi calitatea de secretar al Comisiei de Control al SRI, explică Guşă.

Aici, Comisia are o problemă pe care trebuie să şi-o asume. Aici s-ar dori un raport şi din partea Comisiei, referitor la comportamentul lui Ghiţă în cadrul Comisiei; să vedem cum şi-a facut treaba în ceea ce-l priveşte pe Ghiţă”, susţine consultantul politic.

Cozmin Guşă a evidenţiat că afirmaţia legată de o posibilă audiere a lui Ponta este o ”bombă a serii”. ”Am simţit o audiere legată de relaţia cu Ghiţă şi de influeneţele pe care pe această linie le-ar putea avea”, a subliniat acesta.

Se va discuta mult. Este o zi plină de semnificaţii, pentru că SRI a devenit o instituţie importantă în geometria puterii din România”, a mai precizat Cozmin Guşă, la Realitatea TV.

Conducerea Serviciului Român de Informaţii (SRI) a fost audiată miercuri, timp de aproximativ şapte ore, în Comisia parlamentară de control privind activitatea SRI, în legătură cu evenimentele controversate din ultima perioadă. Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Eduard Hellvig, a negat, miercuri, orice implicare a instituţiei pe care o conduce în protestele care au avut loc, duminică seara, în întreaga ţară faţă de ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.