Grupa sangvina influenteaza in mod direct riscul de aparitie a unor tipuri de cancer, a problemelor de fertilitate si a ulcerului stomacal, dar si a altor maladii, precum holera si malaria, potrivit unui studiu recent,.
Timp de foarte multi ani, teoria potrivit careia grupele sangvine ar avea si o alta relevanta din punct de vedere medical in afara transfuziilor de sange a fost respinsa categoric de catre oamenii de stiinta.
Aceasta teorie nu a fost privita cu mai multa incredere nici dupa aparitia „dietei pe baza grupei sangvine” – un regim preferat de multe staruri din showbiz, potrivit caruia grupa sangvina determina intr-un mod hotarator felul in care organismul unei persoane metabolizeaza anumite alimente.
Insa tot mai multe studii recente au dezvaluit mecanismele prin care grupele sangvine le fac pe anumite persoane sa devina mai vulnerabile in fata unor boli sau chiar sa le protejeze de ele.
Cel mai recent studiu despre grupele sangvine a relevat faptul ca persoanele care au grupa sangvina O prezinta un risc de infarct mult mai scazut.
Cercetatorii de la Pennsylvania University din Statele Unite ale Americii au facut aceasta descoperire in cadrul unor cercetari medicale efectuate pe un esantion de peste 20.000 de persoane. Potrivit acestui studiu, cele mai multe dintre persoanele care prezinta o anumita gena, numita Adamts7, prezinta un risc semnificativ de a suferi un infarct. Insa, in cazul persoanelor care au grupa sangvina O si care au gena Adamts7, acest risc este foarte scazut.