Gripa porcina: Ne vaccinam sau nu?
SCEPTICI. Desi in Occident vaccinarea a inceput deja, majoritatea refuza sa se imunizeze impotriva AH1N1 Lumea medicala e impartita in doua tabere: unii spun ca injectia e otrava, altii o vad ca pe un antidot
Alexandra Kira Antidotul impotriva virusului gripei porcine a declansat un adevarat razboi in lumea medicala. In timp ce, oficial, reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca este imperios ca populatia sa fie imunizata impotriva AH1N1, neoficial tot mai multi medici specialisti declara ca vaccinul este foarte periculos si poate produce mai mult rau decat bine. Parerile medicilor sceptici sunt sustinute de numerosi specialisti internationali. Vaccinul contine un adjuvant foarte periculos, provoaca inflamatii, sclerozari (la locul injectiei), febra, dureri de cap. Studiile facute pe cobai arata ca diferitele adjuvante prezente in vaccinuri provoaca inflamatii articulare dureroase, alergii sau chiar cancer precum si sindromul Guillan-Barre, care cauzeaza paralizia bratelor si picioarelor, avertizeaza Wolfram Hartmann, presedintele Asociatiei Medicilor de Copii si Tineret din Germania. De asemenea, seful Societatii Germane pentru Medicina Generala si de Familie, Michael Kochen, recomanda medicilor de familie sa nu isi vaccineze pacientii pentru ca vaccinul nu a fost testat in cazul femeilor gravide si al copiilor, iar riscurile sunt prea mari. Aceste declaratii si mai multe studii internationale circula in lumea medicala romaneasca sub forma unui mail trimis de dr. Valentina Juganaru, membru al Centrului National de Perfectionare Sanitara. Medicii romani se feresc sa faca declaratii oficiale. Ca orice vaccin, este posibil sa aiba si reactii adverse dupa administrare. Daca trebuie sa va dau un raspuns care va fi publicat in ziar, atunci acesta este ca trebuie sa avem incredere in cei care-l produc si sa ne vaccinam. Dar daca este vorba de dvs. personal, nu va sfatuiesc sa-l faceti, ne-a declarat un medic specialist, fost membru in Comisia de Boli Infectioase din cadrul Ministerului Sanatatii care nu doreste sa-si dezvaluie identitatea. Ma abtin de la comentarii. Ministerul Sanatatii decide, a declarat pentru CANCAN dr. Emanoil Ceausu, epidemiolog la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals. Ministerul Sanatatii va incepe vaccinarea la adulti impotriva gripei porcine pe 26 noiembrie. Pentru copii vor fi importate 500.000 de doze pentru ca acela romanesc nu a fost testat in cazul lor.
Tabara pro
Vaccinul este singurul mod prin care se poate preveni aparitia bolii si efectele secundare sunt mai usoare decat in cazul vaccinului anti-gripal clasic.
Tabara contra
Reactiile adverse ale vaccinului sunt infinit mai rele decat virusul. De la mutatii genetice sau alergii, pana la cancer si paralizie. Vaccinul nu a fost testat suficient.
Ultima ora: 6.000 de morti
Numarul deceselor cauzate de gripa AH1N1 a depasit pragul de 6.000 de la aparitia, in urma cu sapte luni, a noului virus, potrivit celui mai recent bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Au murit cel putin 6.071 de oameni in 199 de tari si teritorii din lume. Continentul american inregistreaza cel mai mare numar de victime – 4.399, in regiunea Asia-Pacific au murit 1.159 de persoane, iar in Europa cel putin 300. In Romania, la Galati, au fost confirmate patru noi cazuri de gripa AH1N1.