Vinerea aceasta, Spitalul de Boli infecțioase „Sf. Parasheva” din Iași a luat decizia de a suspenda programul de vizite, ca urmare a numărului mare de infectări. Medici din întreaga țară se plâng de situația cu care se confruntă la unitățile de primiri-urgență. În același timp, ministrul Sănătății a anunțat starea de alertă epidemică.
La spitalul de boli infecțioase din Iași sunt internați 98 de pacienți, dintre care 22 sunt copii care prezintă probleme respiratorii. Mai bine de două treimi suferă de gripă, iar ceilalți, de coronavirus. Episodul epidemiologic a determinat conducerea instituției medicale să oprească vizitele, pentru a nu îmbolnăvi și familiile pacienților.
„Ştim că atât pacienţii, cât şi aparţinătorii doresc să îşi vadă persoanele dragi, însă am luat această decizie pentru a evita răspândirea afecţiunilor virale care au un grad mare de contagiozitate.
Această măsură temporară se aplică pe fondul de risc epidemiologic, determinat de creșterea accelerată a numărului de cazuri cu infecții de căi respiratorii, cum ar fi gripă, virusul respirator sincițial, COVID-19, cât și alte boli infecto-contagioase”, a explicat Florin Roșu, managerul spitalului.
(CITEȘTE ȘI: Primul copil ucis de gripă în România! Ce simptome avea minorul de 3 ani care și-a pierdut viața)
Joia aceasta, Alexandru Rafila a instaurat starea de alertă epidemiologică, în urma numărului alarmant de infectări respiratorii. Ministrul Sănătății a anunțat faptul că nu dorește să declare epidemie de gripă pentru că ar urma o serie de restricții. Până atunci, oficialul a făcut o serie de recomandări, printre care ți purtarea măștii.
Potrivit spuselor profesorului Alexandru Rafila, vârful epidemiologic urmează să fie atins în perioada 15 ianuarie-1o februarie 2022.
(CITEȘTE ȘI: Ce alimente trebuie să mănânci ca să te ferești de gripă. Ce să consumi ca să scapi de boală)