Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă atenționare de fenomene meteo extreme. Se anunță perioade cu ploi, grindină și vijelii în România. Iată ce regiuni vor fi afectate de instabilitatea termică.
Duminică, 2 iulie 2023, a fost emis o atenționare meteo de cod galben de ploi, valabil până la ora 23:00. Prognoza meteo de ultimă ora va afecta aproape toate regiunile din România. Instabilitatea atmosferică nu lipsește, chiar dacă vara și-a intrat oficial în drepturi.
Primul weekend din acestă vară a fost serios deranjat de avertizările meteorologilor. Astfel, experții ANM au emis un cod galben de ploi care intră în vigoare duminică, 2 iulie 2023, la ora 12:00 și este valabil până la ora 23:00.
Perioade cu instabilitate atmosferică accentuată vor avea loc în zona de nord-vest a Moldovei, zona de munte, Maramureș, Transilvania, sudul Banatului, nord-vestul și sud-estul Munteniei, Oltenia și vestul Dobrogei. Ce înseamnă asta? Vor exista perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, vântul va sufla cu rafale de 55 – 70 km/h. Izolat vor exista perioade cu grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor fi de 20-25 de l/mp și izolat de peste 40l/mp.
„În intervalul menţionat, în Banat, sudul Crişanei şi Oltenia, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse şi cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…70 km/h), pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”, au transmis meteorologii de la ANM.
Potrivit meteorologului Elena Mateescu, în luna iulie se vor înregistra temperaturi extreme și vor exista perioade cu vreme caniculară. Totodată, expertul nu exclude varianta ca în luna iulie să mai există perioade de instabilitate termică.
„Luna iulie la acest moment, așa cum avem informațiile, va debuta prin valori de temperaturi care confirmă, fiind luna lui Cuptor, pentru că pe măsură ce ne vom apropia de debutul acestei luni, deja temperaturile vor fi în creștere, astfel încât în primele zile este posibil să fie caracterizate de valori de temperaturi care să se apropie din nou de pragul unor zile de caniculă.
Nu excludem ca și în iulie să mai avem perioade de instabilitate și așa cum știm și din statistica anterioară, a doua parte a verii pare mai stabilă din punctul de vedere al manifestărilor de fenomene meteorologice extreme, caracterizate prin averse torențiale, așa cum s-a întâmplat de la mijlocul lunii mai și până în prezent”, a mai spus Elena Mateescu.