Grigore Leșe susține că melodia „Așa-i românul” este maghiară: „Am făcut asta la școală”

Publicat: 02/12/2023 | 15:47

Artistul Grigore Leșe a aruncat bomba chiar de Ziua Națională a României. Acesta spune că una dintre cele mai cunoscut melodii, cântate cu precădere la manifestările de 1 decembrie este, în fapt, maghiară. Afirmația acestuia a stârnit multe controverse. Iată explicația artistului.

Ieri, 1 decembrie, a fost rost de sărbătoare pentru români. Ziua Națională a României a fost sărbătorită cu fast în toate orașele, iar versurile cântecului „Așa-i românul” au răsunat. Însă, spre surprinderea multora, cunoscuta melodie patriotă, ar fi, de fapt, maghiară. Grigore Leșe a explicat totul.

(CITEȘTE ȘI: GRIGORE LEŞE A PĂŢIT LA FEL CA PETRICĂ MĂŢU STOIAN! CE I S-A ÎNTÂMPLAT DUPĂ DOAR O NOAPTE DE LA TRATAMENT)

„E melodie ungurească”

Așa cum spuneam, Grigore Leşe susţine că melodia „Aşa-i românul”, cântată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar. De asemenea, acesta susține că nici cântecul „Noi suntem români” nu este prea reprezentativ pentru muzica românească.

Invitat în carul emisiunii „Insider politic”, difuzată sâmbătă la Prima TV, Grigore Leșe a fost întrebat dacă melodia „Noi suntem români” este reprezentativă pentru muzica românească şi pentru poporul român, iar răspunsul acestuia a stârnit rumoare.

Artistul spune că niciuna dintre cele două melodii nu reprezintă poporul român, iar cântecul „Așa-i românul” are, surprinzător, origini maghiare.

„Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii: «Noi suntem bulgari», iar ungurii: «Noi suntem unguri». Sau «Aşa-i românul». Eu, până una-alta, sunt muzician. Eu ştiu bobiţele, am făcut asta în şcoală, în academie. Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar. Dar ei (interpreţii români – n.r.) cântă «Aşa-i românul» ca şi cum ar fi melodie românească, dar e ungurească.

Ei nu ştiu, pentru că n-au ştiinţă. Ei sunt oportunişti. Şi încă ceva. «Mă rog fierbinte», spune textul, «pentru a mea ţară şi pentru tine scump poporul meu!». Nu! «Mă rog fierbinte pentru a mea ţară şi pentru tine scump pologul meu», adică pământ. Dar popor sună mai pompos, mai triumfal”, a declarat Grigore Leşe.

De asemenea, Grigore Leșe a criticat patriotismul românilor, care pare că se arată doar în zile de sărbătoare, mai ales de Ziua Națională. Însă, în rest nu mulți sunt cei care sunt inundați de sentimente prea patriotice.

„Vine de 1 Decembrie îmbrăcat în haine ţărăneşti. Bun, te-ai îmbrăcat. Şi-l întreb: «Ale cui sunt hainele?». «Le-am împrumutat pentru 1 Decembrie, că aşa ne-au spus de la primărie»”, a mai spus Grigore Leşe.

(VEZI ȘI: DE LA CE S-AU „LUAT”, DE FAPT, GRIGORE LEȘE ȘI CONSTANTIN ENCEANU: „ȘTIE CE ÎNSEAMNĂ CUVÂNTUL CIUBUCAR?”)