Grevă spontană în această dimineaţă în regionala CFR Cluj. Sindicaliştii din partea de infrastructură au oprit lucrul pentru două ore. Sunt nemulţumiţi de faptul că a expirat contractul colectiv de muncă. De cealaltă parte, conducerea CFR spune că protestul încalcă procedurile legale şi că ei au propus încheierea unui acord până la semnarea contractului colectiv de muncă, dar fără rezultat.
UPDATE 11:00 158 de trenuri au întârzieri din cauza grevei angajaţilor CFR de la infrastructură
UPDATE 10:25 Marius Chiper, directorul general al CFR, a declarat că nu poate creşte salariile până când nu este aprobat bugetul, ceea ce ar putea dura încă 2-3 săptămâni.
„N-am avut niciun avertisment din partea liderilor sindicali. Noi suntem într-un proces de negociere început în luna februarie pentru semnarea unui nou contract colectiv de muncă. Am parcurs etapele legale care să ne permită semnarea acestui contract şi asigurarea unui buget de venituri şi cheltuieli care să permită o creştere salarială pentru toţi angajaţii noştri, creştere care va fi undeva la 22.5%. Am intuit acest mod de acţiune al angajaţilor aseară târziu când am terminat negocierile cu liderii sindicali care au refuzat să semneze un act adiţional propus de noi de prelungire a actualului contract pe o perioadă de 30 de zile până rezolvăm aprobarea bugetului. Conform prevederilor legale nu putem acorda o creştere salarială fără un buget aprobat conform reglementărilor. La nivelul companiei am elaborat proiectul de buget, el a fost aprobat de CA, a fost susţinut şi validat de AGA prin aprobarea dată de Ministerul Transporturilor pe acest buget. El a plecat acum de la noi din minister, se află pe circuitul de realizare la Ministerul Muncii şi Finanţelor şi în scurt timp conform procedurilor de funcţionare ale guvernului va intra într-o hotărâre de guvern care va fi propusă spre aprobare. În mod normal în 2-3 săptămâni, bugetul ar trebui să fie aprobat”, a spus Chiper.
Directorul CFR a adăugat că de la ora 15.00 se vor relua negocierile cu liderii sindicali.
UPDATE 09.20: 145 de trenuri sunt afectate de greva spontană de la CFR. Garniturile fie au întârzieri, fie sunt blocate pe traseu. Este vorba despre patru trenuri din Bucureşti, 356 din Cluj, 40 la Braşov, 20 la Iaşi, 22 la Galaţi, 3 la Craiova şi 20 la Timişoara.
UPDATE Marius Mureşan, lider sindical, a explicat că angajaţii sunt nemulţumiţi de faptul că a expirat contractul de muncă colectiv azi-noapte şi în cele 45 de zile pe care le-au avut la dispoziţie pentru negocieri cu CFR nu au reuşit să ajungă la un acord.
„În nenumărate rânduri i-am avertizat pe cei de la companie că pot apărea manifestaţii necontrolate ca cele de astăzi dacă nu se încheie contractul colectiv de muncă. S-a ajuns ca la calea ferată aproape jumătate din salariaţi să lucreze pe salariul minim”, a spus liderul de sindicat la Digi24.
UPDATE Compania CFR S.A. le atrage atenţia angajaţilor că protestul „încalcă procedurile legale”:
„Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează că o parte dintre angajaţii feroviari au declanşat un protest spontan începând cu ora 07.00, acţiune care afectează graficul de circulaţie al trenurilor. Călătorii sunt rugaţi ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521.
Acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor.
Menţionăm faptul că, administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui ACORD până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei după expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă.
Reamintim că până în prezent conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale representative (semnatare ale contractului colectiv) şi a respectat termenele legale pentru elaborarea şi promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administraţie (CA) şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern.
Compania Natională de Căi Ferate “CFR” SA menţine deschis dialogul social şi negocierile transparente cu reprezentanţii federaţiilor sindicale pe marginea definitivării Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru perioada 2017-2018, astăzi fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15.00.
De asemenea, compania atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor.
Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat de acest eveniment şi îi asigură că se depun toate eforturile astfel încât să asigurăm condiţii optime de reluare a circulaţiei trenurilor”, a informat CFR S.A. într-un comunicat.
08:00 Angajaţii CFR au declanşat o grevă spontană
„Înţelegem solicitarea angajaţilor de a avea salarii mai mari, dar nu e normal să nu ne anunţe nimeni”, a declarat o călătoare din Cluj, afectată de măsura de protest a angajaţilor CFR, la un post TV.
Protestul spontan s-a declanşat în Cluj, dar a fost extins şi în Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Iaşi, Craiova sau Braşov.
Circulaţia mai multor trenuri a fost oprită.