CANCAN.RO îți prezintă câte kilograme ar trebui să aibă o persoană care este subponderală, normală, supraponderală sau chiar obeză. Află care este greutatea normală în funcție de vârstă, sex și înălțime.
Greutatea ideală ar trebui pusă în relație doar cu starea de sănătate, iar din acest motiv, medicul nutriționist este cel care trebuie să o stabilească.
În prezent, pe internet, există astăzi multe tipuri de calculatoare ale greutății ideale. Trebuie să ții cont de faptul că există o varietate de formule de calcul, iar fiecare dintre ele are avantajele și dezavantajele ei. Pentru a-și da seama câte kilograme ar trebui să ai tu, pentru a fi sănătos, medicul nutriționist va ține întotdeauna seama de particularitățile pacientului și va calcula greutatea în funcție de vârstă, înălțime și va calcula greutatea normală a pacientului. Deoarece, el se bazează pe informații esențiale, precum raportul greutate înălțime, vârstă, sex, istoric medical.
CITEȘTE ȘI: DIETA CU IAURT. CÂTE KILOGRAME SLĂBEȘTI ÎN DOAR 3 ZILE
Indicele de masă corporală (tradus din engleză body mass index =BMI) a fost inventat de statisticianul Belgian Adolphe Quetelet fiind, de altfel, cunoscut și sub denumirea „indexul Quetelet” și reprezintă un indicator oficial, recunoscut științific, de calculare a greutății ideale pentru o viață sănătoasă.
În practică, Indicele de Masă Corporală (IMC) măsoară greutatea raportată la înălțime și este un instrument de screening care poate stabili grupa de greutate în care se încadrează persoana (subponderal, normoponderal, supraponderal, obezitate de gradul 1, obezitate de gradul 2 și obezitate morbidă).
Mai mult, indicele de masă corporală (IMC) pentru estimarea greutății ideale în funcție de înălțime este un etalon recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, mai ales pentru faptul că nu oferă o valoare fixă, ci un interval destul de confortabil din punct de vedere psihologic al greutății considerate normale. În tabelul de mai jos vei regăsi un exemplu de normoponderalitate:
O bună metodă de apreciere a statusului ponderal este exprimată de indicele de masă corporală:
IMC = greutatea corporală în kg/înălțime în metri la pătrat.
VEZI ȘI: DIETA CU AER | CEA MAI IEFTINĂ DIETĂ CU CARE POTI SĂ SLĂBEȘTI 13 KILOGRAME ÎN 7 SĂPTĂMÂNI
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, valorile IMC se interpretează astfel: