Canicula a pus stăpânire pe țara noastră în ultimele săptămâni, iar temperaturile au devenit insuportabile și în locuințe. În aceste condiții, foarte mulți români folosesc aparatele de aer condiționat pentru a se răcori. Puțini sunt însă cei care știu la ce riscuri se expun prin folosirea excesivă a acestui aparat.
Cum temperaturile au crescut foarte mult în ultima perioadă în toată țara, românii recurg la diferite metode pentru a se răcori. Totuși, cel mai eficient mod de a crea confortul termic într-o locuință este folosirea unui aparat de aer condiționat. În ciuda faptului că răcorește rapid orice încăpere, utilizarea excesivă a acestui aparat poate dăuna sănătății.
(CITEȘTE ȘI: Românii care au aer condiționat în apartament riscă amenzi de sute de lei. Ce se poate întâmpla dacă faci asta)
Pe timpul verilor toride, aparatul de aer condiționat este cel mai eficient mod de a răcori o locuință. Totuși, în ciuda faptului că aduce confort, există și anumite efecte negative ale folosirii sale. Mai exact, dacă nu suntem atenți, aerul condiționat ne poate afecta sănătatea. În general, suntem tentați să setăm aparatul la o temperatură cât mai joasă. Potrivit standardelor internaționale, se recomandă ca temperatura setată pentru aerul condiționat să nu fie sub 25 de grade Celsius.
Pentru a evita efectele negative ale aerului condiționat, doctorița Raluca Grigore a oferit câteva sfaturi extrem de utile. Aceasta a explicat că trebuie evitate pe cât posibil trecerile de la temperatura caniculară de afară la una extrem de rece dintr-o încăpere. În plus, după ce răcorim încăperea sau autoturismul, aerul condiționat trebuie închis pentru o perioadă, evitând astfel disconfortul respirator sau tusea. Temperatura prea scăzută poate provoca șoc termic, adică o reacție a organismului la trecerea bruscă de la o temperatură la alta. În timp, acest proces poate duce la probleme respiratorii, circulatorii sau imunitare.
„Aerul condiționat ne poate salva și este foarte necesar să avem acest confort termic. Important este să nu trecem la extreme. Să nu trecem de la cele 40 de grade de afară, la cela 18 grade pe care noi le putem seta într-o încăpere sau în mașină. În acest mod, am supune organismul la un efort de adaptare foarte mare. Dacă voi spune ca oamenii să-și seteze aerul condiționat la 25 de grade, sigur că nu va face nimeni acest lucru pentru că li se va părea foarte mult.
Ideea este să încercăm să răcim încăperea în care stăm sau mașina la o temperatură care să devină confortabilă pentru noi, apoi să închidem aerul condiționat. Acesta, în afară că este un aer rece, care, în mod evident este confortabil, este și un aer foarte uscat și poate să apară și un disconfort respirator sau tuse.
Vin pacienți care se plâng, după drumuri cu mașina, când au stat cu aerul condiționat pornit, se plâng de dureri de cap, presupun ei că ar avea sinuzită, de fapt, nu este vorba de asta, este vorba de o cefalee determinată de temperatura rece. Pentru persoanele care au nevralgii, pot să apară probleme la această scădere a temperaturii”, a declarat specialistul ORL Raluca Grigore, pentru Antena 3 CNN.