Greșeala fatală pe care o pot face gospodinele în bucătărie! Cum se folosesc, de fapt, uleiul şi untura de porc
Gospodinele din România obișnuiesc să facă anumite greșeli destul de riscante în momentul în care se decid să folosească ulei sau untură pentru a prepara anumite feluri de mâncare. Rezultatele unor studii realizate de cercetători au spus adevărul despre utilizarea unturii de porc și a uleiului în gastronomie.
Untura porcului este un aliment foarte popular în rândul gospodinelor care locuiesc la țară. Aceasta este obținută în momentul în care un porc este tăiat, iar grăsimea este topită. Foarte multe persoane consideră că untura oferă un gust mai bun mâncării, față de uleiul de floarea soarelui sau cel de măsline. Pentru a lămuri lucrurile, cercetătorii au anunțat că au efectuat anumite studii care să demonstreze pe deplin care dintre cele două alimente folosite sunt mai bune.
Greșeala de care gospodinele nu țin cont în momentul în care folosesc ulei sau grăsime de porc
În urma rezultatelor, oamenii de știință au ajuns la concluzia că untura este mult mai sănătoasă decât uleiul. Cel din urmă va emana o substanță toxică pentru organism în momentul în care va atinge o temperatură foarte ridicată. Deși există mai multe tipuri de ulei, fiecare are propriul său ritm de gătire, tocmai de aceea este esențial să fie respectat ca la carte, potrivit următoarelor instrucțiuni:
- uleiul de floarea-soarelui: limita de fierbere la 107 grade C. După această temperatură, se elimină substanțe toxice pentru organismul uman;
- uleiul de cocos, de susan, de soia și de porumb – 177 de grade Celsius;
- uleiul de măsline extra-virgin – 190 de grade Celsius;
- uleiul de avocado – 190–204 grade Celsius;
- uleiul de migdale și uleiul de struguri – 216 grade Celsius.
CITEȘTE ȘI: PROPRIETĂŢILE ULEIULUI DE COCOS – CUM PUTEM FOLOSI ACEST ALIMENT-MINUNE
Cum poți evita problemele cauzate de toxinele uleiului mult prea încins
Tot cercetătorii au venit și cu câteva soluții care să îi ajute pe oameni să prevină eventualele îmbolnăviri. În primul rând, uleiul ar trebui adăugat în mâncare abia către final, deoarece astfel nu va mai ajunge la temperaturi mai mari de 100 de grade. De asemenea, este recomandat ca, după fiecare administrare, uleiul să fie aruncat, deși multe gospodine prăjesc de mai multe ori carnea în aceeași tigaie.