În ianuarie anul trecut, Karim Bouyakhrichan, liderul cartelului „Mocro Maffia”, a fost arestat în Marbella, în cadrul unei operațiuni de amploare care a pus capăt unei anchete de cinci ani privind spălarea de bani.
După arestarea sa, autoritățile olandeze au solicitat extrădarea către Tribunalul Național din Spania, dorind ca liderul grupării să fie adus înapoi în Olanda pentru a fi judecat pentru acuzațiile legate de afacerile sale în traficul de droguri.
Deși Tribunalul Național din Madrid a aprobat cererea de extrădare, Tribunalul Provincial din Malaga, care are competență în zona în care Bouyakhrichan a fost reținut, a refuzat să o pună în aplicare. Motivul invocat a fost că liderul traficanților de droguri trebuia să fie judecat în Spania pentru acuzațiile de spălare de bani înainte de a fi trimis în altă țară.
Olandezii au făcut apel, prezentând o nouă cerere urgentă, subliniind faptul că liderul cartelului era unul dintre cei mai căutați infractori de către Interpol și că era implicat într-un conflict internațional legat de droguri, care a durat zece ani și în care au fost ucise zeci de persoane. Crimele au avut loc în Belgia, Olanda, Spania și Maroc.
Cum au reușit autoritățile din Spania să elibereze unul dintre cei mai temuți infractori căutați de Interpol
Conform dezvăluirilor postului de radio spaniol Cadena SER de marți, deși Curtea Națională a aprobat apelul olandezilor, nu a emis un mandat de arest care să asigure că Bouyakhrichan rămâne în custodie până la extrădarea sa.
În luna martie 2024, când cazul său de spălare de bani a fost discutat pentru prima dată la Tribunalul Provincial din Malaga, judecătorul care prezida ședința a decis să-l elibereze pe liderul cartelului sub o cauțiune de 50.000 de euro. Bouyakhrichan, un miliardar cu conturi bancare și proprietăți în întreaga lume, a plătit imediat suma și a părăsit orașul. De atunci, autoritățile nu l-au mai identificat.
În 2022, prințesa olandeză Amalia a fost nevoită să se mute din căminul studențesc în care locuia și să se întoarcă la palatul regal, după ce poliția a obținut dovezi credibile despre un plan al lui Bouyakhrichan de a o răpi sau asasina pe moștenitoarea tronului.
Probabil că eliberarea șefului cartelului va implica o revizuire a protocoalelor de securitate, menite să protejeze siguranța nu doar a prințesei, ci și a liderilor politici, printre care și premierul interimar Mark Rutte, despre care publicația olandeză De Telegraaf a relatat că este pe lista potențialelor ținte de înaltă importanță pentru Bouyakhrichan.
Citește și: PREMONIȚIILE FĂCUTE DE UN BĂRBAT CARE A CĂLĂTORIT ÎN TIMP ÎN ANUL 3906! SPUNE CĂ A TRĂIT VIAŢA UNUI ALT BĂRBAT ŞI A VĂZUT VIITORUL